Galambos Erzsire emlékezik a Szélesvásznú történelem mai adása

Bán Frigyes 1958-ban bemutatott filmvígjátékát idézzük fel ezen a szombat estén Galambos Erzsivel a főszerepben. Zavaros Eszter és Csatári Bence ez alkalommal Galambos Erzsi színművésznővel és Kurucz Márton filmtörténésszel beszélget. A műsor ezen epizódjával a Hír Televízió a csütörtökön elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő alakjáról kíván megemlékezni.

2023. 11. 18. 12:00
Szélesvásznú történelem, Galambos Erzsi, Csendes otthon
Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos témát körüljár ez a Szélesvásznú történelem-epizód. Megtudhatjuk, hogy Galambos Erzsi ebben a filmben egy ideig szinte fel sem fogta, hogy főszerepet kapott, annyira hihetetlen volt számára hogy például Psota Irénnel, Fónay Mártával, az akkori „nagyokkal” játszhat együtt. Ugyanakkor Zenthe Ferenc is ekkor kezdett színészként – ahogyan ezt felidézi a művésznő – akibe, mint kiderül, a forgatás első pillanatában beleszeretett.

Szélesvásznú történelem, Galambos Erzsi, Csendes otthon,
Galambos Erzsi színművésznő idézi fel a Csendes otthon kapcsán az emlékeit. Forrás: Hír TV

Külső helyszíneken, például az akkor épülő zuglói lakótelepen forgattak Bán Frigyesék, ráadásul a történet nemcsak a szerelemről, hanem a lakásproblémákról is szól. Kurucz Márton filmtörténész teszi ehhez hozzá, hogy 1951-től költöztették fel a vidéki emberek sokaságát a fővárosba, tehát a gyors lakásépítésnek köszönhetően számos nehézséggel szembesültek a korban, ami filmes témát is nyújtott. A Csendes otthon középpontjában is egy ilyen ügy áll: a Zenthe Ferenc alakította Berki András ugyanis kénytelen a hibás lakáskiutalás következtében Ács Éva (Galambos Erzsi) gyógyszerésznővel megosztani az otthonát.

 

Az ismételt adásban Galambos Erzsitől is megtudunk még jó néhány izgalmas történetet: a fiatalosság titkát például részben a genetikának tulajdonítja, részben azonban annak, hogy egész életében azt csinálta, amit igazán szeret, mind a színpadon, mind filmen, s elsősorban Fényes Szabolcs zeneszerző nevét és alakját idézi fel, hiszen vele dolgozott a Budapesti Operettszínházban. 

Széelsvásznú történelem, Csendes otthon, Kurucz Márton
Kurucz Márton filmtörténész. Fotó: Hír TV

A film- és színháztörténeti érdekességek kapcsán Kurucz Márton azt is megosztja a nézőkkel, hogy a magyar filmvígjátékok történeteinek gyökerei a századforduló zsidó kabarétréfáin alapulnak, s ezek a szójáték-típusú poénok lefordíthatatlanok. A darabok szerzői között pedig olyan nagy neveket találunk, mint Rejtő Jenőé, Karinthy Frigyesé, Darvas Szilárdé vagy Nóti Károlyé… Ez a kabarétréfákra épülő szövegvilág aztán az 1965 utáni filmek esetében már nem jellemző, ám az 1990-es években a színházban újra megjelenik.

A Szélesvásznú történelem szombat esti adását tehát elsősorban azoknak szól, akik szeretnének emlékezni a csütörtökön elhunyt Galambos Erzsire.

Borítókép: A Szélesvásznú történelem aktuális adásának pillanata (Fotó: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.