Az álom vége? Új időszaki kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállítás Az ember tragédiája történeti színei közül az Eszkimó szín disztópiájára és közvetlen előzményeire fókuszál. Az utolsó színben a bolygó szinte élhetetlenné válik, és az emberi civilizáció radikális változásokon megy keresztül. A Madách Imre által elképzelt jövőkép több olyan problémát és kérdést is tematizál, amelyek napjainkban is megjelennek a klímaváltozáshoz köthető közbeszédben és tudományos diskurzusokban.

2023. 11. 24. 14:00
Demeter Szilárd újra megpályázza a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztját
Demeter Szilárd újra megpályázza a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztját Fotó: Horváth Péter Gyula Forrás: PIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállítás gerincét Kass János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus Az ember tragédiája egyes színeit megjelenítő rézkarcai alkotják, illetve további három kortárs képzőművész: Kapoli Márton, Kósa János és Milorad Krstić munkái is láthatók. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása Madách Imre előtt tiszteleg
A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása Madách Imre előtt tiszteleg. Fotó: Pim.hu

Épp itt volt az ideje, hogy Petőfi mellett a másik kétszáz évesünk előtt is tisztelegjünk a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Annál is inkább, mert Madách Tragédiája az esztétikai értékei mellett látnoki mű. Éppen száz esztendeje, 1923-ban írja Babits Mihály a Tragédia előszavában azt, amit a kiállításban is idézünk: „Olvasd újra művét, s úgy fog hatni reád, mint valami véres aktualitás, korod és életed legégetőbb problémáival találkozol.

mondta a kiállításról Demeter Szilárd, a PIM igazgatója.

 

A tragédia egyes színeinek vizuális megidézése mellett különféle tudományágak kutatóit kérdezték meg arról, hogy ezekre a Madách által felvetett, de a mai viszonyokra adaptált problémákra milyen válaszok adhatók.

A múzeum abban bízik, hogy a különböző tudományterületek képviselőit megszólaltatva rámutathat olyan szempontokra is, amelyek segítenek az éghajlatváltozás válságát összetettebben, érzékenyebben, illetve (ön)kritikusabban szemlélni, miközben Az ember tragédiáját egy izgalmas perspektívából olvashatjuk újra.

A kiállítás 2023. november 24–2025. január 12. között áll nyitva az érdeklődők előtt.

 

Borítókép: A PIM új tárlata november 24-én nyit (fotó: Horváth Péter Gyula/PIM)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.