időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

Madách karakterei köszönnek vissza Kass János rézkarcain

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.18. 16:00 2023.11.20. 10:09
Madách karakterei köszönnek vissza Kass János rézkarcain

Kass és Madách – Válogatás Kass János illusztrációiból Madách Imre születésének bicentenáriuma alkalmából címmel nyílik időszaki kiállítás november 23-án a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Horváth László múzeumigazgató a január 21-ig megtekinthető kiállítás pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a képzőművészeti tárlaton válogatást láthatnak az érdeklődők Kass János azon illusztrációiból, amelyek Madách Az ember tragédiája és a Mózes című drámáihoz készültek 1966-ban. 

Hozzátette: a hazai grafikatörténet egyik legnagyobb alakjának rézkarctechnikával készült eredeti nyomatai mellett bemutatják az illusztrált köteteket és a Dilemma című animációs filmet is, amelynek forgatókönyvét Kass János Madách Tragédiája nyomán írta.

Az 1981-ben készült kisfilm médiatörténeti kuriózum is, mivel ez a világ egyik elsőként megalkotott számótógépes animációja. Képiró Ágnes művészettörténész, a tárlat kurátora Kass Jánosról azt mondta, hogy ő a XX. század második felének „az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb” illusztrátora, mintegy négyszáz könyvet illusztrált. 

Ezen munkáinak nagy többsége szépirodalmi, illetve gyermekkönyvekhez készültek és valamennyi jelentős művet a hatvanas-hetvenes években illusztrálta.

Az ember tragédiája című drámai költemény illusztrációsorozatból csak a múzeum rendelkezésére állókat lehet megtekinteni eredetiben, de digitálisan valamennyi látható. A Mózes című dráma illusztrációiból öt eredeti rézkarca van a múzeumnak, továbbá egy művészi igényű számozott kiadványnak a teljes oldalait megkapták, hogy bemutathassák a kiállításon – tájékoztatott.

Kass János mindkét művet 1966-ban illusztrálta. Az első Mózes-kiadást követően egy évvel, sorszámozott és a művész által aláírt „maxikönyv” formájában megjelent tizenöt nyomat, amelyeken sokkal jobban láthatók a részletek – mondta. Ez a maxikönyv már nem a teljes szöveget tartalmazza, csak azokat a részleteket, amelyekhez az illusztrációk kapcsolódnak.

Kass János nagyon sok bibliai témájú illusztrációt készített, a kiállított sorozatban is helyet kapott egy Ádám és Éva-ábrázolás, amely az egyik legnagyobb eredeti grafika lesz a kiállításon – mondta Képiró Ágnes.

Borítókép: Madách Az ember tragédiája és a Mózes című drámákhoz készült illusztrációkat láthat a nagyérdemű (Forrás: Damjanich János Múzeum)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.