A kelenföldi „mozgó pályaudvar” terve is feltűnik a Pesti Vigadóban + exkluzív videó

Milyen is lehetett volna a főváros, ha a történelem másképp alakul? Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban újonnan nyílt tárlat több mint 170 tervvel, makettel, fotóval és videóval érzékelteti a soha meg nem valósult város vízióját. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ e különleges kiállítással köszönti Budapestet létrejöttének 150. évfordulóját.

2023. 11. 17. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat rámutat arra, hogy az építészet messze több, mint műszaki rajzok: olyan alkotómunka, amely a társadalom működésének minden területével szoros összefüggésben zajlik. A kiállításon látható anyaghoz Kovács Dániel kurátor és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ munkatársai alapvetően az intézmény saját gyűjteményéből válogattak, így olyan rég látott „közönségkedvencekkel” találkozhatunk eredetiben, mint Gregersen Hugó két világháború közötti felhőkarcolótervei vagy Tálos Gyula utópisztikus városvíziói. 

Igazi érdekességek kerülnek elő az intézményt az elmúlt években gazdagító anyagok közül is, például Nagy Tamás hagyatékából vagy a Magyar Pétertől ajándékba kapott rajzos anyagból. A magántulajdonból kölcsönzött műtárgyak között is ritkán látott darabok szerepelnek: 

Istvánffy Mária 1972-es „mozgó pályaudvar” terve a Kelenföldre, amelyet utoljára negyven éve lehetett látni vagy Zalotay Elemér legnagyobb, öt méter hosszúságú pauszrajza a híres Szalagházhoz. 

 

A kiállítás 2023. november 16. és 2024. február 11. között látogatható a Pesti Vigadóban. 

 

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

 

Borítókép: Látogatók a kiállításon (Forrás: MMA)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.