A számítógépes művészet nagy magyar úttörője Rómában

Március elejéig látható Molnár Vera, a számítógépes művészet úttörőjeként ismert alkotó, Variazioni icone című tárlata a római Collegium Hungaricum épületében. Kass János grafikusművész a Kékszakállú herceg vára ihletésében készített műveit szintén március elejéig láthatja a Rómába látogató közönség.

Forrás: Collegium Hungaricum2023. 12. 30. 21:30
a számítógépes művészet úttörője, Róma
Forrás: Collegium Hungaricum Roma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben nyílt meg Francesca Franco kurátori tárlata Molnár Vera műveiből, amelyet a római Collegium Hungaricum épületében, Falconieri-palota galériájában ingyenesen lehet megtekinteni március 3-ig.  

a számítógépes művészet úttörője Monár Vera
Molnár Vera, a számítógépes művészet úttörője művei Rómában Forrás: Roma Collegium Hungaricum

A magyar származású francia médiaművészt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon. A Magyar Képzőművészeti Főiskola ösztöndíjasként Rómában tartózkodott, majd férjével, Molnár Ferenc pszichológussal Párizsban telepedett le. 1960-ban Garcia-Rosi Morellet-vel, Francisco Sobrióval, Joel Steinnel, Yvarallal és férjével megalakította a Groupe de Recherche d’Art Visuelt. 1967: a Párizsban az Institut d’Esthétique et des Sciences-ben dolgozó Art et Informatique csoport alapító tagja volt. 

 A hetvenes évek legvégén a párizsi Georges Pompidou Központban működő Atelier de Recherches des Techniques Avancées-ben dolgozott. 

Később a párizsi Centre de Recherche Experimental et Informatique des Arts Visuels (Université de Paris I.) alapítója és docense volt. 

Budapesti főiskolai tanulmányai alatt ismerte meg Paul Cézanne festészetét és a kubizmus törekvéseit.

Első absztrakt festményeit 1946-ban készítette. 1948-ban Dürer Melankólia című rézkarcától inspirálva geometrikus rajzokat készített. 1959–1968 között a „machine imaginaire” segítségével dolgozott, 

egy olyan szerkezetével, amely a számítógéphez hasonlóan a művészi alkotómunkában mintegy az emberi agyat helyettesíti. 

A hatvanas évek légvégétől már foglalkozott a számítógépes művészet lehetőségeivel, 1974-1976 között kidolgozta a „Molnár”-programot, amely a komputerművészet legkorábbi példái közé tartozik. Főiskolásként kubista, majd absztrakt képeket festett, az ötvenes évek végéig erőteljesen kötődött a konstruktivista hagyományokhoz.

 Az 1960-as évektől a tudomány és a művészet határterületeit érintő munkássága az alapformákat, elsősorban a négyzetet transzformáló matematikai alapon bontakozik ki, az egymásra következő, egymásra hasonlító alkotásaiban mindig a minőségi változásra, a „fantasztikus eseményre” koncentrálva. 

Az informatikát eszközként, a művészi alkotómunka felgyorsítójaként használja, egyben a művészet tradicionális fogalmától való elszakadás eszközeként. 
Szintén március 3-ig tekinthető meg Rómában a Collegium Hungaricumban Kass János Kossuth-díjas grafikus, érdemes- és kiváló művész A Kékszakállú herceg vára című kiállítása, amelyet a Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben szervezett az intézet. A művész vallomása szerint régóta dolgozik benne Bartók Béla műve. 
– A Kékszakállú herceg vára, Bartók remekműve a hatvanas évek óta foglalkoztat. A Helikon Kiadó kérésére akkor elkészítettem a dráma első grafikai változatát a kötet illusztrációjaként. Az elmúlt évtizedek folyamán sokféle verzióban – többek között filmforgatókönyvként is – megrajzoltam e mindig aktuális téma variációit.

A két ellentétes nem örökös párharca, a fekete-fehér, a pozitív-negatív. A férfi-nő alapvető különbözőségéből fakadó konfliktus a sors 

– mondta a művész.

Borítókép: A római Falconieri-palota (Forrás: Collegium Hungaricum Róma)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.