Annyi filmet készít már a mesterséges intelligencia, hogy fesztivált rendeznek belőlük Budapesten

Újabb területen hódít a XXI. század egyik leghevesebb érzelmeket kiváltó technológiája.

Forrás: MTI2024. 02. 26. 17:00
AI film
Magyarországon először rendeznek AI-filmfesztivált Forrás: theaifilmfestival.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon először rendeznek nemzetközi, mesterséges intelligenciával (MI) készült filmeknek versenyt, a The AI Film Festival (AIFF) győztes alkotásait vasárnap díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem moziban. A csaknem 30 országból beérkezett 145 pályamunkából rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket vasárnap a budapesti Bem moziban tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítésen és a díjátadón való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött – olvasható a szervezők közleményében.

Mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia használata a művészetben világszerte központi téma. Fotó: Anadolu via AFP/Rasid Necati Aslim

Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip és vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők. A közleményben idézik Sallai Ervint, a The AI Film Festival alapítóját és főszervezőjét, aki elmondta: 

a mesterséges intelligencia térnyerése rámutatott arra, hogy új értelmezésben kell kezelnünk a segítségével gyártott tartalmakat. „Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban, így nem véletlen, hogy pont nekünk jutott eszünkbe egy új típusú, MI-fókuszú filmfesztivál létrehozása

 – emelte ki.

Mint megjegyezte, a beérkezett versenymunkák rendkívül sokszínűek: az ausztrál furcsa szőrös lények funk videóklipjétől az elgondolkodtató francia környezetvédelmi filmen át egészen a költői vagy éppen vicces magyar kísérleti alkotásokig rengeteg stílussal és vizuális kultúrával találkozhatnak a nézők. A kiválasztási folyamat során több mint hétórányi versenyfilmet nézett végig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatóiból, reklámszakemberekből és a Bujtor István Moziklub tagjaiból álló előzsűri.

A rövidített listára került alkotások közül a magyarországi MI-közösség alapítói, valamint filmes és dizájnszakemberek választották ki a győztes rövidfilmeket. A szakmai zsűri tagja volt többek között Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, Glaser Katalin animációs rendező, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője is.

Borítókép: Magyarországon először rendeznek MI-filmfesztivált (Forrás: Theaifilmfestival.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.