Balassi költészete belép az arab irodalmi világba

Irodalomtörténeti mérföldkő: Balassi Bálint 29 költeménye a halála óta eltelt bő négy évszázad óta most először arab műfordításban is olvashatóvá válik, mintegy félmilliárd ember előtt nyílik ki a költőóriás által alkotott irodalmi kincs. Az irodalomszervezői teljesítményről Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke, a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj alapítója nyilatkozott a Hatoscsatornának a szenzáció kapcsán.

2024. 02. 03. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közeljövőben megjelenő kétnyelvű kötet mérföldkőnek számít a magyar irodalomtörténetben. A Balassi Bálint halála óta eltelt bő négy évszázadban ugyanis most először fordították költeményeit arab nyelvre. A Balassi Kard Művészeti Alapítvány kezdeményezésérea a Kairóban élő művész, Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar 29 költeményt ültetett át a világ második legelterjedtebb nyelvére, az arabra. A XVI. századi magyar költőóriás művei 450 millió ember számára válnak hozzáférhetővé.

Abdallah Abdel-Ati Abdel-Salam Mohamed Al-Naggar 1983-ban született, kairói egyetemi évei alatt ismerkedett meg a magyar nyelvvel az ottani magyar tanszéken. Többször járt hazánkban, a Balassi Intézet ösztöndíjasaként is, 2020 óta az ELTE vendégoktatója, az Egyiptomi Tudományos Akadémia elnöki hivatalának és nemzetközi osztályának főmunkatársa. Öt nemzetközi projekt vezető kutatója, és három másik projekt aktív résztvevője. Eddig számos tanulmánya, fordítói és szerkesztett kötete jelent meg. Többek között Petőfi Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső, Lövétei Lázár László és Vörös István versei után Balassi Bálint költeményeit ültette át arab nyelvre. „Tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy Balassi költészetének a fordítási folyamata a legnehezebb, a legbonyolultabb, és a legtöbb időt veszi igénybe” – állította a műfordításról szóló egyik esszéjében a szakember. 

Borítókép: A XVI. századi magyar költőóriás művei 450 millió ember számára válnak hozzáférhetővé (Forrás: Wikipedia)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.