A gasztronómiában is kemény ellenfél a magyar

Szerdán délelőtt a Hungexpón bemutatkozott a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében a hazánkat képviselő csapat, akik március 19-én és 20-án a norvégiai Trondheimben bizonyítanak majd a zsűrinek. Kelemen Roland séf mellett Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető vesz részt a megmérettetésen.

2024. 03. 06. 17:00
Bocuse d'Or
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dalnoki Bence felidézte, hogy 2016-ban kezdődött a magyar sikerszéria a Bocuse d'Oron. Ekkor nyerte meg Széll Tamás a kontinensdöntőt, tavaly pedig éppen Dalnoki Bencének sikerült először felállnia a világdöntő dobogójára. – A legsikeresebb nemzetekhez képest persze Magyarország még gyerekcipőben jár, de mindent megteszünk, hogy az élmezőnyt megszorongassuk – ígérte. Majd hozzátette: a magyar csapat felkészülése az utolsó fázisba ért. Ez már arról szól, hogy „robotizálják" a technikákat, az időzítést, ilyenkor változtatásnak már nem nagyon van helye.

Bocuse d'Or
Tőkehalból készül a kóstoló a meghívottaknak. Fotó: Kurucz Árpád

A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese áll, a commis pedig a siófoki Fodor Noel, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozik szülővárosában. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.

Kelemen Roland a kontinensdöntő idei témáiról elmondta, hogy a tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből – egy Norvégiában honos tőkehalból –, valamint a fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell. A versenyzők szerint nem volt meglepő a választás, ugyanis Norvégia közkedvelt alapanyagainak számítanak a tengeri állatok.

A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvasfartő, mellé az állat nyelvét és a lábszárát is fel kell használni, csavarként pedig elvárják, hogy egy helyi alkoholos itallal, az akvavittel gazdagítsák az ételüket. 

Kelemen Roland elmondta: a skrei olyan tőkehal, amelynek feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros a húsa, így próbálnak vele finoman dolgozni, a természetességét megőrizni. A szarvasfartő annyiban különleges alapanyag, hogy – mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él – a magyar szarvasoknál kevésbé inas, ezért kellemesebb vele dolgozni – árulta el. Célja, hogy összhangba hozzák a szarvashúst és a kiegészítő elemeket, ami a norvégokkal és a természettel is harmóniát alkotna. – A természet az irány – jegyezte meg.

Szabó László a versenyszabályzattal kapcsolatban azt is elmondta, hogy annak legfontosabb jellemzője, hogy változik. A pontozást idén ugyanis a megszokott francia szakemberek helyett, a meghívott zsűri végzi majd. Ezenkívül kézfeltartással kell jelezni, ha valakinek elkészült az étele. Minden elemnek, ami a tányérra kerül, organikusnak kell lennie, pluszdekorációt nem lehet használni.

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint milyen érzés hazánkat képviselni, Kelemen Roland úgy fogalmazott: 

Próbálunk ebben a versenyben szép eredményeket felmutatni, és minden tudást átvenni az előző versenyzőktől, segítséget kérni tőlük. Hiszen nagyon sok támogatást kapunk a felkészülés során is. Nem tudom elégszer megköszönni, hogy részt vehetek a versenyen, de mindezek mellett ennek van egy hatalmas súlya, amit, úgy vélem, mindannyian érzünk.

A magyar alapanyagok megjelenésével kapcsolatban Dalnoki Bence elárulta, vannak olyan alapanyagok, amiket a verseny is kér tőlük, hogy tegyék bele az ételükbe. 

A tokaji bort emelték ki elsősorban, illetve a makói hagymát. Ezeket fogjuk úgy belecsempészni, hogy érezzék és lássák is ezeket az alapanyagokat, hiszen büszkék vagyunk rá. Ha egy külföldi Magyarországra jön, és megkérdezik, hogy mit ismer az országból, akkor általában a tokaji bort, a fűszerpaprikát vagy a kacsamájat mondja

– jegyezte meg.

 

Dalnoki Bence elmondta azt is, hogy a csapat felkészítésében részt vesz két igazi „Bocuse d'Or-veterán”, Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, hogy mindazt a tudást, amelyre az elmúlt években szert tettek, megosszák a mostani magyar csapattal is. Ugyancsak szerepet vállal a magyar csapat felkészítésében Christian Andre Pettersen, aki kétszer, 2019-ben és 2021-ben is bronzérmet vihetett haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. A norvég séf elsősorban az alapanyagokkal kapcsolatos tudását és versenytapasztalatát igyekszik átadni a csapatnak. Dalnoki Bence nagyon erős mezőnyt vár az idei kontinensdöntőben, sok induló ugyanis commis-ként már korábban is részt vett a Bocuse d'Oron, így komoly versenytapasztalattal érkeznek, a francia csapatot pedig Régis Marcon sztárséf fia vezeti.

Borítókép: A versenyző csapat (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.