Másodszor is Bocuse d’Or

Európai város eddig még nem rendezett kétszer kontinensválogatót, ezzel a 2016-os magyarországi verseny után idén is hazánk lehet Európa gasztronómiai központja.

Magyar Nemzet
2022. 03. 23. 18:38
Kelemen Roland
Budapest, 2020. februr 5. Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Aqua-Sol sfje a Bocuse d'Or szakcsverseny magyarorszgi dntjben a Sirha Budapest 2020 Nemzetkzi lelmiszeripari s a HoReCa szakkilltson a Hungexpo Budapesti Vsrkzpontban 2020. februr 5-n. A gyztes kpviseli majd Magyarorszgot a vilg legjelentsebb szakcsversenynek mjusi eurpai dntjn Tallinnban. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra Budapest ad otthont a világ legrangosabb főzőversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének – európai város eddig még soha nem rendezett kétszer kontinensválogatót, ezzel 

a 2016-os magyarországi verseny után idén is hazánk lehet Európa gasztronómiai központja.

Március 23–24-én mérik össze tudásukat a Hungexpón megrendezett Bocuse d’Or-on Európa legjobb séfjei, akik kvalifikálhatják magukat a 2023-as lyoni világdöntőbe. 

A versenyen 17 ország négyfős csapatai és segítőik vesznek részt, a menü elkészítésére 5 óra 35 perc áll rendelkezésre. A kihívás szerint a csapatoknak egy növényi alapú ételt kell a zsűri elé tenniük három különböző burgonyaféle felhasználásával, illetve egy fő, „tavaszi tányért” kell készíteniük, amelyre kacsamáj, őzgerinc és -comb kerül, három különböző körettel – ismertette a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Bocuse d'Or-on kiemelt hangsúlyt kapnak a kiváló magyar alapanyagok,

az egyik köretnek tejfölt és túrót is tartalmaznia kell.

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadéma Facebook-oldala

A 2016-os európai győztes, Széll Tamás által vezetett hazai csapat március 24-én száll ringbe. A magyar csapat élén Dalnoki Bence, a Stand Étterem sous chefje áll, segítője a debreceni IKON-ból érkezett Nyikos Patrik commis, míg a coach pozícióját az eddigi legsikeresebb magyar Bocuse d’Or résztvevő, Széll Tamás foglalja el. Ezúttal is Szulló Szabina a magyar csapat elnöke, ő képviseli hazánkat a nemzetközi zsűriben. 

Az ügynökség jelezte: a magyar versenyzők hónapok óta szigorú menetrend szerint készültek, munkájukat számos hazai kiválóság is támogatta.

A Bocuse d’Or európai döntője a hazai utánpótlás szempontjából is fontos, a versenyen több mint kétszáz tanuló vállal fontos szerepet. 

Nem csak ők szolgálják fel az ételeket a zsűrinek, a kiválasztott szakácstanulók második commis pozícióban is segítik a csapatokat.

Mint minden nagyobb rendezvény, 

a Bocuse d’Or döntő is jelentős hatással van a turisztikai forgalomra, a verseny idejére megélénkült a nemzetközi érdeklődés. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint 

a döntő napjaiban 26 ezer külföldi vendégéjszaka-foglalás érkezett a budapesti szálláshelyekre, ami két és félszer több, mint egy héttel korábban.

A főváros jelentősebb küldőpiacairól kiemelkedő a növekedés: az Egyesült Királyságból 120 százalékkal, Németországból 210 százalékkal, az USA-ból 147 százalékkal, Franciaországból kétszáz százalékkal, Izraelből 43 százalékkal, Spanyolországból 230 százalékkal, Olaszországból pedig 280 százalékkal több vendégéjszaka várható március 23-án és 24-én – közölte az MTÜ.

 

(Borítókép: Kelemen Roland, a Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje a Bocuse d’Or 2020-as versenyén Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.