A magyar bánat költője ma lenne 141 éves

Szegedi származású, a szerelmi líra mestere, tanár és hírlapíró, aki barátságot kötött Kosztolányi Dezsővel és Babits Mihállyal is, magát pedig a magyar bánat és az emberi részvét költőjének tartotta – Juhász Gyulára emlékezünk.

2024. 04. 04. 7:00
Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magányos természetű és visszahúzódó költő hiába tudhatta magáénak pályatársai elismerését és barátságát, a reménytelen szerelem okozta fájdalom mégis meghatározó mozzanata volt életének és munkásságának egyaránt.

 

juhász gyula
Juhász Gyula 1924-ben, Homonnai Nándor felvételén. Forrás: Wikipédia

Juhász Gyuláról szóló rövid cikkünkben az alábbi témákat érintjük:

  • Mi ihlette költészetét? 
  • Ki volt az Anna-versek múzsája?
  • Sikerek beárnyékolója a reménytelen szerelem?

Juhász Gyula 1883. április 4-én Szegeden látta meg a napvilágot, élményei jelentős részét szülővárosából és környékbeli vidékekből merítette: közel került a dél-alföldi táj jellegzetes vonásaihoz. 

Szerelmi lírái mellett a költő tájköltészete is kimagaslik – melankolikus költemények ezek. 

Idővel a vidéki Magyarországról Pestre került, az egyetemen magyart és latint tanult, tanárként viszont hazánk különféle kisvárosaiban gyakorolta mesterségét – többek közt Lévára és Szakolcára szólította hivatása. Ekkor kezdődött Juhász idegbaja is, melyben közrejátszott, hogy a szellemi és irodalmi vérkeringéstől messze kényszerült dolgozni. A Nyugat első nemzedékének tagja, azonban versei nagyobb mértékben inkább vidéki lapok hasábjain jelentek meg. 

Juhász Gyula
Dutka Ákos költő máriaremetei otthona. Az asztalon Juhász Gyula nagyváradi portréja, a családnak dedikálva. (1964)
Forrás: Fortepan

Tiszai csönd 

Hálót fon az est, a nagy, barna pók,
Nem mozdulnak a tiszai hajók.

Egyiken távol harmonika szól,
Tücsök felel rá csöndben valahol.

Az égi rónán ballag már a hold:
Ezüstösek a tiszai hajók. 

Tüzeket raknak az égi tanyák,
Hallgatják halkan a harmonikát.

Magam a parton egymagam vagyok,
Tiszai hajók, néma társatok!

Ma nem üzennek hívó távolok,
Ma kikötöttünk itthon, álmodók!

 

Az Anna-versek keletkezése

Életének egyik kiemelkedő helyszíne Nagyvárad, ahol nemcsak az akkoriban a Holnap című antológiát szerkesztő Ady Endrével kötött ismeretséget, hanem beleszeretett Sárvári Anna színésznőbe, akinek az Anna-verseket köszönheti a magyar szerelmi lírai kánon és nem utolsósorban természetesen a lírai alkotásokat kedvelő olvasóközönség. Az úgynevezett Anna-verseket a mai napig a magyar szerelmi líra legszebb darabjainak tartják.

Juhász Gyula a magyar költészet egyik legnagyobb szerelmi lírikusa, a beteljesült szerelem mégsem adatott meg neki. A leggyönyörűbb költeményeket egy színésznőhöz, Sárvári Annához írta, aki élete utolsó pillanatában a neki címzett versekbe kapaszkodott

– írta a Fidelio egy korábbi, Juhász Gyula múzsájáról szóló cikkében. 

 

A tragikus sorsú költő

A háromszor elnyert rangos kitüntetés, a Baumgarten-díj és az irodalmi siker ellenére hangulata melankolikus volt, valódi társra magánéletében sosem lelt – szerelme beteljesületlen maradt. 1937 tavaszán önkezével vetett véget életének. Örök nyugalomra Szegeden helyezték, sírja a Belvárosi temetőben található, költészetére azonban mai napig emlékezünk: 

a magyar szerelmi líra megkerülhetetlen alakja, a XX. század kiemelkedő költője, legfontosabb verseivel valamennyi diák már az iskolában megismerkedik. 

 

Juhász Gyula-portré

Néhány éve a Kieselbach Galéria aukcióján bukkant fel egy 1928-as szegedi fotóról készült festmény. A Kísértés című alkotást Scheiber Hugó festette. A másodlagos piacon megjelenő képet egymillió-háromszázezer forint kikiáltási áron hirdették, becsértékként pedig a két- és hárommillió forint közötti leütési árat valószínűsítettek, érdekesség azonban, hogy a katalógusban nem tüntették fel az adatok között, hogy Juhász Gyula szerepelne a táblaképen — a hírről korábban a Délmagyar számolt be. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.