Összeomlott a Szentlélek téri kulturális installáció

A művet a magyar kultúra napján, január 23-án avatták fel. Az alkotással Óbuda-Békésmegyer önkormányzataés az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft. a kerület kulturális sokszínűségét kívánta felmutatni. Ezt vették figyelembe a helyszín kiválasztásával is, tekintettel arra, hogy az installációnak helyet adó aluljáró egyik oldalán a Zichy-kastély, a Fő tér, a Szentlélek tér, másik oldalán pedig a város legrégebbi zsinagógája és református temploma, a Szent Péter és Pál-főplébánia-templom, az Óbudai Társaskör és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum található.

2024. 04. 10. 15:01
Közös otthon, saját érzés - eredetileg az installáció egyik képén ez a felirat volt olvasható. Most vigasztalan látványt nyújtanak a romok Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy személyt megfigyelésre kórházba vitték, de onnan már elbocsátották – írta meg a Blikk.

Az ügy kapcsán Kiss László (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) vizsgálatra utasította az Esernyős Kft. vezetőjét, és felszólította a Hello Wood Zrt.-t, hogy haladéktalanul adjon választ arra, hogyan fordulhatott elő az, hogy az általuk tervezett és készített installáció egy része ledőlt. 

A vizsgálatnak ki kell derítenie, hogy rongálás vagy a Hello Wood Zrt. részéről hibás teljesítés áll-e az installáció egy részének ledőlése mögött

– írta a polgármesteri hivatal a történtek után.

Önkormányzatunk a vizsgálatba igazságügyi szakértőt is bevon, és megteszi a szükséges jogi intézkedéseket a Hello Wood Zrt.-vel szemben

– fogalmaz a polgármester Facebookon megjelent közleménye, amelynek végén közzétette az installációról kötött szerződést és az ahhoz kapcsolódó műszaki nyilatkozatot is. 

Döbbenetesnek tartom, hogy ez az eset előfordulhatott, annál is inkább, mert e cég hosszú évek óta, már a korábbi városvezetésekkel együtt is nagy tapasztalatot szerzett a közterületi építési tevékenységek tervezésében és működtetésében

– fogalmazott, utalva arra, hogy a cég képviselője az átadás-átvételkor kijelentette, hogy a munkát a munkavédelmi és tűzvédelmi előírásoknak, a vonatkozó szabványoknak, műszaki irányelveknek, üzemeltetői előírásoknak és az átadott tervdokumentációban foglaltaknak megfelelően végezte el. A tárgyi létesítésre vonatkozó jótállást és szavatosságot a kivitelező a szerződésben megfogalmazott feltételek szerint vállalja.

A megmaradt és a ledőlt installációt a Hello Wood Zrt. az önkormányzat kérésére elszállította.

A III. kerületi önkormányzat szerint – mint a Blikk kérdésére elmondták – egyelőre nem zárható ki sem a rongálás, sem a műszaki meghibásodás mint kiváltó ok. Az önkormányzat ezért indított azonnali vizsgálatot, illetve várja a Hello Wood Zrt. válaszát. Személyi sérülés nem történt.

Az installációt egyébként január 23-án, a magyar kultúra napján adták át, akkor képes híranyag is megjelent róla az Óbuda.hu oldalán.

Eredetileg így nézett ki a január 23-án, a magyar kultúra napján átadott kulturális installáció egyik részlete. Forrás: Óbuda.hu

Mint írták, az eddig félhomályos, rideg alagúton áthaladók – főképp az 1-es villamos utasai – akár Pestről, akár Budáról érkeznek, ennek az installációnak köszönhetően jól láthatják: a kerület kulturális közepébe csöppennek. 

Hiszen az alagút egyik oldalán a Zichy-kastély, a Fő tér, a Szentlélek tér, másik oldalán pedig a város legrégebbi zsinagógája és református temploma, a Szent Péter és Pál-főplébánia-templom, az Óbudai Társaskör és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum található. Elmondható tehát, hogy az alagút egy kilométeres sugarú körében van az óbudai múzeumi negyed, a kerület legfontosabb templomai, a kora középkori királyi vár és környéke.

A tudósításban beszámoltak arról is, hogy az alkotást Béres András alpolgármester adta át, aki az installáció születésével kapcsolatban elmondta, hogy a több évszázados városközpontba érkező utazók eddig tulajdonképpen semmit nem tudtak arról, hogy itt Óbuda kulturális negyedébe érkeznek, s mivel az önkormányzatnak fontos kultúraterjesztő feladata van, kézenfekvő volt erre a rendkívül nagy forgalmú helyszínre tervezni a kerületi kultúra sokszínűségét hirdető installációt. 

Az alpolgármester elmondta: a kivitelezésnél fontos volt, hogy esztétikai és információs szempontból is magas színvonalú alkotás szülessen, hiszen az önkormányzat fontosnak tartja a közterek fejlesztését, közösségivé és kulturális platformmá tételét is. Többek között ezért is esett a választás a Hello Wood tapasztalt csapatára a kivitelezés kapcsán – emelte ki. 

 

Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője beszédében elmondta: annak érdekében, hogy az alkotás minden elvárásnak megfeleljen, az alagút falát díszítő installáció a kerületi múzeumok arculati színeiből építkezett, és múzeumonként egy plakáthelynek is otthont ad. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.