Köztéri karácsonyfák a Hello Wood alkotóitól

A társadalmi érzékenység és a formatervezői kreativitás egyszerre alakítja a Hello Wood karácsonyi köztéri fáinak tízéves történetét. Munkáikban lényeges szempont, hogy újrafelhasználható elemeket hozzanak létre, lehetőleg olyan funkcióval, ami a közösségépítést segíti, vagy a nehezebb sorsúakat próbálja meg támogatni. Nemzetközi és magyarországi helyszíneken, nagyvárosok közterein állították ki az eddigi installációikat, és ha már idén nem találkozhatunk újabb kreációjukkal, legalább felidézünk néhány emlékezetes darabot a múltból.

2023. 12. 21. 21:00
Hello Wood
Fotó: Ecker Balint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első és talán éppen ezért a legemlékezetesebb karácsonyi installációja a Hello Wood alkotóinak a Szánkófa volt, amely 365 szánkóból épült fel, és a Művészetek Palotája előtt mutatkozott be a széles közönségnek. 

Szánkófa Hello WOOD
A Hello Wood alkotása (Fotó: Dömölky Dániel/Deephoto.hu)

Azóta egyébként a Müpa előtti terület visszatérő helyszíne az általuk tervezett és kivitelezett ünnepi objektumoknak. A szánkókból összerakott karácsonyfa európai nagyvárosokban folytatta további útját. 

 A Szánkófa című alkotás Lenzerheidében, Bécsben és Londonban is megfordult, nemzetközi fényfestők gazdagították képi világát.

A látványos kültéri díszlet kívül-belül bejárható, izgalmasan világított, hatalmas objektum volt, amely nemcsak lenyűgöző látvány, de a szociális érzékenységet is támogató munka volt. A szánkókat az installáció elbontása után az SOS Gyermekfalu rászorulóinak adományozta a Hello Wood.  
Ötezer darab tűzifából építkezett az az általuk tervezett dizájnfa az Erzsébet téren, amely egyben kilátóhelyként is szolgált. Az alapanyag az ünnepek után rászoruló családokhoz került, amiben a Design Terminál és az Ökumenikus Segélyszervezet egyszerre volt közreműködő. 2017 óta rendszeresen állítanak ki  az első változathoz hasonló adományfákat, a tűzifát mindig rászoruló családok kapják meg. 
Az előbbiekhez képest kicsit más céllal, de a Manchester-fa nevű dizájnelem is az újrahasznosíthatóság jegyében született meg.

 2015-ben manchesteri fiatalok úgy határoztak, hogy építenek maguknak egy karácsonyfát, amelynek lécekből készült ágait közösségi erőforrásokból a tér megépítéséhez használnak fel. 

A különböző méretű falécek ma a Pilcrow Pub részét képezik. 
Formailag a Lightbox-fa tér el leginkább a korábbiaktól, merthogy ez hasonlít a legkevésbé a klasszikus karácsonyfára, hiszen a fakockákból és lightboxokból épített rendszerről van szó. A fát egy 110 méteres LED-fényszalag világította meg, és három oldalról bejárható volt. 

Az alkotók a koncertterem elé építették, az egyes megvilágított dobozok a Müpa fellépőinek nevét vagy koncertjeit reklámozták. A formabontó karácsonyfa az újrahasznosítás jegyében született, így karácsony után lebontották és sajtófalat építettek belőle. 

Borítókép: Lightbox karácsonyfa a Hello Wood alkotóitól (Fotó: Ecker Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.