Ötvenhárom éves lett a Rammstein rejtőzködő tagja

A „titokzatos német ember” fiatalkoráról keveset tudni, de a Rammstein basszusgitárosaként bérelt helye van a könnyűzene nagyjai között.

2024. 04. 11. 7:00
Rammstein Oliver riedel
Oliver Riedel, a Rammstein basszusgitárosa. Fotó: AFP/Christophe Gateau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NDK-ban 1971-ben született zenész interjúkban meglehetősen keveset beszél gyerekkoráról, de azt elárulta, hogy az átlagosnál jobb kapcsolatot ápolt szüleivel. Ennek oka, mint mondta, a kis korkülönbség volt, így inkább barátokként tudott tekinteni rájuk, semmint szülőként, gyakran hallgatták ugyanazokat a zenéket. Sőt, mivel eléggé rossz tanuló volt, anyukája még azt is megengedte neki, hogy házi feladat helyett inkább sportoljon.

Rammstein
A Rammstein tagjai, balra hátul  a dobos mellett Oliver Riedel (Fotó: Getty Images/Gie Knaeps)

Bár a zenészként tízezrek előtt szerepel a színpadon, gyerekkorában eléggé félénk volt, ma sem szeret középpontban lenni. 

Vakolónak tanult, eleinte szakmunkásként is dolgozott, 19 éves volt, amikor elkezdett zenélni. 1992-ben belépett első bandájába, a The Inchtabokatablesbe, amely főleg folk, illetve punk rock zenéket játszott, de az indusztriál stílusba is belekóstoltak.

Riedel Till Lindemann-nal, valamint két akkori szobatársával, Richard Krupsével és Christoph Schneiderrel 1994-ben alapította meg a mára legendássá vált Rammsteint. Annak ellenére, hogy a Rammstein dalainak túlnyomó része német nyelvű, világszerte ismertté váltak és számos országban jelentős rajongótáboruk van.

Bár két méter magas, ma is meglehetősen visszahúzódó természet, ritkán ad interjút, nem szereti a nyüzsgést, a Rammstein 2009-es Liebe ist für alle da című albumának készítése közben például egyedül lakott egy faházban San Francisco közelében. Bár a banda szereti az extravagáns fellépőruhákat, az ő szerelései általában a legvisszafogottabbak, ami azonban a Rammstein zenéjéről és koncertjeiről aligha mondható el. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.