Csák János: Mai világunk tele van fizikai, szellemi, lelki fenyegetéssel

A Magyar Művészeti Akadémia feladata végiggondolni, hogyan küzdhetünk meg ezekkel a kihívásokkal – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter az MMA közgyűlésén.

Forrás: MTI2024. 05. 15. 18:00
CSÁK János
Csák János az MMA éves közgyűlésén. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) megtartotta évi első rendes közgyűlését május 15-én székházában, a Pesti Vigadóban. Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólalásában kifejtette: – A Magyar Művészeti Akadémia a magyar életvilág egyik legfontosabb intézménye, ezért is jár olyan nagy felelősséggel annak tevékenysége. Babits Mihály írta a magyar jellemről 1939-ben: „A magyarság szellemi jelenség, amelynek folytonosságát a lelki átöröklés biztosítja”. Van tehát sajátosan magyar észjárás, olyan világszemlélet, amelyből kialakult a kultúránk, s amely egyben az életmódunk is. Arisztotelész Nikomakhoszi etikája szerint az élet lényege a tevékenységben áll, vagyis abban, ahogyan észrevesszük és elgondolkodunk a jelenségeken. Mai világunk tele van fizikai, szellemi, lelki fenyegetéssel. A MMA feladata végiggondolni és számba venni, hogyan küzdünk meg ezekkel a fenyegetésekkel, és hogyan őrizhetjük meg a számunkra oly fontos európai értékeket – mondta.

Csák János
Az MMA tagjai az intézmény éves közgyűlésén. Fotó: MMA/Nyirő Simon

Csák János köszöntőjében hitet tett az alapvető európai értékek: a demokrácia, a jogállam és a szabadság mellett, ugyanakkor szerinte ha Európában definiálni sem tudjuk, mit értünk egyes közös értékek alatt, akkor visszaélés történhet a joggal. – Ezt látjuk abban a szabadságharcban, amelyet mi, magyarok a nyugati civilizáció alapértékeiért folytatunk – jelentette ki. 

Meg kell őriznünk zsidó-keresztény örökségünket, amely a nyugati civilizáció alapja. Meg kell őriznünk a görög örökséget is: a ráció és a logika alkalmazását. Ragaszkodjunk továbbá a római joghoz, amely struktúra lehetővé tette, hogy Európa a világ vezető régiójává váljon. Így volt ez még egészen tizenöt-húsz évvel ezelőttig

– mondta. 

A miniszter köszöntőjében megerősítette: nagy harc van ma az Európai Unión belül abban a kérdésben, hogy érdemes-e egyáltalán a művészetekre pénzt szánni, érdemes-e a kultúrára költeni. Mi ebben elkötelezettek vagyunk – jelentette ki Csák János. Mint mondta, a kormány az elmúlt években többet költött a kultúrára, mint az Európai Unió többi tagországa, itthon 2023-ban ez a GDP 1 százaléka volt, míg az európai átlag 0,5 százalék. – Szeretném kifejezni a köszönetemet a kormány nevében az MMA vezetésének a szerves, egymás szuverenitását tiszteletben tartó, alkotó együttműködésért. Azt kívánom: hogy megőrizzük, tovább építsük a nyugati civilizációt, és átörökítsük azt a következő nemzedéknek! – zárta beszédét Csák János.

 

Erről döntött a közgyűlés

A köszöntők után az MMA tagjai megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt akadémikus társaikról: Budai Ilonáról, Czakó Gáborról, Duba Gyuláról, Ferdinandy Györgyről, Finta Józsefről, Katona Szabó Erzsébetről, Kévés Györgyről, András Ferencről, Szilágyi Istvánról és Vadász Györgyről. A napirend elfogadását követően Liu Miranda MMA-ösztöndíjas hegedűművész szólójátékát hallgatták meg az egybegyűltek.

A közgyűlésen elfogadták az elnök, az elnökség, a művészeti tagozatok, a regionális központok, a bizottságok és a főtitkár beszámolóját, és tájékoztatták a közgyűlést az MMA idei művészeti, szakmai programtervéről, valamint megerősítették a 2024. évi köztestületi állandó díjak adományozásáról szóló elnöki döntést. Elfogadták a Magyar Művészeti Akadémia elnökének a köztestület 2022–2023. évi munkájáról és a magyar művészeti élet általános helyzetéről szóló, az Országgyűlés számára készülő beszámolója koncepcióját.

A közgyűlésen elfogadták az előterjesztést Selmeczi György zeneszerző, karmester, zongoraművész, a nemzet művésze különleges eljárásban történő rendes taggá választásáról, és megválasztották Galánfi András Kossuth-díjas fafaragó népművészt, a népművészet mesterét, Lajta Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművészt, valamint Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművészt, írót az MMA Felügyelő Testületének tagjává. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.