Csütörtökön lesz Nagyboldogasszony ünnepe

Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában, a katolikus hívek mellett a magyar légierő is ünnepel.

Forrás: MTI2024. 08. 14. 17:16
Esztergom, 2024. május 19.
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdvasárnapi szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában 2024. május 19-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét. Az ünnepen Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek délelőtt fél 11-kor mutat be szentmisét az esztergomi bazilikában – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

Jeruzsálemben az V. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz „a Szentséges Szűz elszenderülésének” neveztek. A VI. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a VII. században vette át, és a VIII. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a „Boldogságos Szűz mennybevételének” nevezték.

XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”.

Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek.

Szent István 1038-ban, éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük. Magyarországon több székesegyház, köztük az esztergomi bazilika és számos templom tartja ezen a napon a búcsúnapját, vagyis ünnepli a templom védőszentjét.

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepe egyben a repülők napja, azaz a magyar légierő napja is. A haderőnemi nap eredete oda vezethető vissza, amikor a XX. századi katonai repülősök is Szűz Máriát választották oltalmazójukként.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.