Színházból költözött a moziba a magyarok egyik kedvenc vígjátéka, sosem sikerült megismételni az egyedülálló bravúrt

Az Egy bolond százat csinál a negyvenes évek egyik legismertebb magyar vígjátéka, Latabár Kálmán első jelentős filmszerepeinek egyike. A Szélesvásznú történelem mai adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence a film kulisszatitkairól és az abból készült színdarabról beszélget Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel.

2024. 10. 19. 15:02
Egy bolond százat csinál
Latabár Kálmán brillírozik az Egy bolond százat csinál című klasszikusban. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes módon a Hír TV filmes ismeretterjesztő műsora már nem először foglalkozik Martonffy Emil klasszikusával. Két évvel ezelőtt már készült egy rövidebb epizód ugyanerről a filmről, szintén Balázs Péter közreműködésével, tavaly pedig a műsor az 1942-es eredeti film 2006-os, nem túl kedvezően fogadott, de mégis valamilyen szempontból figyelemre méltó újragondolt változatáról is szólt, amelynek kapcsán Scherer Péter és Dudás Viktor is megemlítette az eredeti alkotást. Ezek itt megtekinthetőek:

Bár a 2006-os remake-re bemutatásának évében sokan voltak kíváncsiak, messze elmaradt az 1999-es Hippolyt és a 2000-es Meseautó nézőszámairól, a rossz kritikai fogadtatásról nem is beszélve (sokak szerint ezek a filmek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a közönség a 2010-es évek végére elidegenedjen a hazai gyártású vígjátékoktól, mi azért megengedőbbek lennénk). Az eredeti Latabár-mozi sikerét nem sikerült megismételni.

Ha már ismétlések: a mostani adás sem először lesz látható, a Hír TV ismétlést tűzött műsorra, így aki korábban lemaradt róla vagy csak újranézné, felfrissítené az emlékeit, annak szombat éjszaka 22 órakor vagy másnap délelőtt 11 órakor lesz rá alkalma. A műsor előtt, illetve után természetesen a filmet is sugározni fogja a televízió szombat este 20, illetve vasárnap délután 13 órakor.

A Szélesvásznú történelemben nemcsak a film történelmi hátteréről esik szó, hanem Balázs Péter munkásságáról és a filmből készült színdarabról is. 

Valójában azonban pontosabb lenne hazatérésről beszélni, hiszen az Egy bolond százat csinál Süle Mihály bohózatának filmadaptációja.

Az eredeti darabot már korábban nagy sikerrel játszották a hazai színházak, és a korszak szokásaihoz híven a filmesek is ezzel a tudattal választották alapanyagul. A film nem is tagadhatná le színpadi gyökereit, amit a színészek túlzó játéka és a jelenetek kezelése is alátámaszt – ez azonban szerves része volt a 30-as és 40-es évek magyar filmvígjátékainak.

Martonffy Emil zenés-táncos vígjátéka az ismerős shakespeare-i helyzetkomikumra játszik rá (Tévedések vígjátéka), ahol egy apró félreértés, egy apró hazugság szüli a következőt, mígnem akkorára nem terebélyesedik, hogy majd agyonnyomja a szereplőket

 – írtuk korábban a  filmről szóló retrospektív kritikánkban, melyet itt lehet visszaolvasni:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.