A debreceni Déri Múzeum kezelésébe került Munkácsy Golgota című festménye

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetői február 21-én aláírták azt a szerződést, amelynek értelmében Munkácsy Mihály Golgota című festménye jogilag is a Déri Múzeum kezelésébe került – közölte múzeum pénteken az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 02. 28. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben emlékeztetnek: a Golgotát a magyar állam 2018. december 20-án nettó 3 milliárd forintért megvásárolta. A műalkotás birtokátruházására másnap, december 21-én került sor a Déri Múzeumban. A vásárlás tényét 2019. január 9-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be az Országház Munkácsy-termében tartott sajtótájékoztatón.

A múzeumot a Golgota vagyonkezelésére Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 2019. május 24-i levelében jelölte ki. A festmény vagyonkezelésbe adását ezt követő a múzeum igazgatója, Angi János kezdeményezte az MNV Zrt-nél. Azzal, hogy az erről szóló szerződést mindkét fél aláírta, a folyamat jogi értelemben lezárult – hangsúlyozzák a közleményben.

A Golgota megvásárlásával rendeződött a Munkácsy-trilógia tulajdoni viszonya. Mindhárom festmény – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota – a magyar állam tulajdonában van, a műalkotásokat pedig hosszú távon a debreceni Déri Múzeumban láthatja a közönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.