A legtisztább esszencia

Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy egy szimfonikus zenekar fejlődését leginkább az határozza meg, hogy milyen zenei anyaggal dolgoznak hétről hétre.

Izsó Zita
2020. 03. 17. 7:08
null
Pannon Filharmonikusok a Müpaban Fotó: Müpa Forrás: Pannon Filharmonikusok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pannon Filharmonikusok új, öt péntek esti hangversenyből álló bérletsorozatában a szimfonikus zenének azt a formáját kívánja megmutatni, mely a zeneszerző szándéka és a muzsikusok tehetsége szerint az elérhető legtisztább esszencia. Erre utal az új évad elnevezése, amely az Ezüstcsillanás fantázianevet kapta. Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója elmondta, hogy egyáltalán nem marketingfogásnak szánták a hangzatos nevet, hanem arra a művészi alkotó folyamatra akartak utalni, ami a Pannon Filharmonikusokat jellemzi.

– Hétről hétre, koncertről koncertre arra teszünk kísérletet, hogy a zenei anyag feldolgozása és értelmezése során eljussunk addig a katartikus pillanatig, amikor sikerül megcsillantani a közönség előtt a művek igaz valóját. Ez hasonlít az ezüst kinyerésének folyamatához: ha ugyanis közben túlhevítik, túlizzítják, akkor az ezüst károsodni fog. Mi arra törekszünk, hogy mind az öt koncerten a közönség jelenlétében találjuk meg azt a tökéletes pillanatot, amikor felragyog a művek letisztult lényege – mondta el a Magyar Nemzetnek Horváth Zsolt.

A Pannon Filharmonikusok koncertsorozata ismét kivételes zenei élményeket kínál, melyek során a közönség egybeolvadhat a zenével. Az izgalmas csemegéket felvonultató műsorokat két vezető karmester, Gilbert Varga és Bogányi Tibor vezényli olyan, a világ élvonalába tartozó szólistákkal, mint Nicolas Altstaedt, Nelson Goerner, Ránki Dezső, Sung-Won Yang és Elina Vähälä, és többek között Prokofjev, Bloch, Beethoven, Chopin, Bartók és Eötvös Péter művei hangzanak majd el.

Horváth Zsolt hangsúlyozta, hogy egy szimfonikus zenekar fejlődését leginkább az határozza meg, hogy milyen zenei anyaggal dolgoznak hétről hétre. – Éppen ezért mindig nagyon fontosnak tartottuk, hogy a zenészek ne készen kapják meg az évadot, hanem a társulatnak is legyen beleszólása abba, hogy milyen művekből álljon össze egy évad – tette hozzá, és azt is elmondta, hogy az érdeklődésük középpontjába került művekhez később olyan szólistákat keresnek, akik igazán mélyen foglalkoznak az adott alkotásokkal.

„Nem egyszerűen a nemzetközi zenei életben ismert szólistákat keresünk, hanem olyan művészeket, akik az adott zenei anyaggal fókuszáltan foglalkoznak. Mélyen hiszek abban, hogy igazán autentikus előadás akkor születik, ha az adott mű intellektuálisan mélyen foglalkoztatja a szólistát” – hangsúlyozta Horváth Zsolt, majd azt is elmondta, hogy erre jó példa a sorozat első, október 2-i koncertje, amit a zenekar rangos nemzetközi pályát befutó vezető karmestere, Gilbert Varga vezényel majd. „A koncert szólistája Nicolas Altstaedt gordonkaművész lesz, aki nagyon elmélyült kutatómunkát végzett Bloch héber témájú csellócapricciója kapcsán” – tette hozzá.

A több mint két évszázada alapított zenekar mindig kivételes élményeket kínál
Fotó: Pannon Filharmonikusok

Horváth Zsolt kiemelte, hogy a sorozat december 11-i alkalmának lesz egy december 9-i előzménykoncertje, ahol szintén Ránki Dezsővel lépnek fel. „Az a nap azért lesz nevezetes, mert 1811. december 9-én alapították a zenekart. Egy másik, közelebbi jubileum is kapcsolódik ehhez a dátumhoz: pontosan tíz évvel korábban, 2010. december 9-én játszottunk először a Kodály Központban, mégpedig szintén Ránki Dezső közreműködésével, aki a mostani koncerten is fellép ” – mondta el.

2021 januárjában a méltán népszerű zeneszerző, Frédéric Chopin II. zongoraversenye a többszörös díjnyertes argentin zongoraművész, Nelson Goerner szakavatott tolmácsolásában lesz hallható, majd Peer Gynt titkait fedi fel Gilbert Varga és a Pannon Filharmonikusok.

A Világhíres magyarok címet viselő hangversenyen két világhírű magyar találkozik: a már elhunyt Bartók Béla születésnapján a nagyon ritkán hallható Cantata profana mellett napjaink egyik legsikeresebb magyar zeneszerző karmesterének, Eötvös Péternek Sirens Song című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a szerző vezényletével. A magyar szerzők tökéletes partnere a koreai Sung-Won Yang gordonkaművész lesz.

A sorozat záróestjén, 2021 májusában a szivárványszín csillanás vörösre vált. A sokak által Oscar-díjas filmzeneként ismert The Red Violin hegedűverseny Elina Vähälä előadásában hangzik fel. A koncerten, amelynek dirigense Bogányi Tibor, Bernstein és Dohnányi művei is helyet kaptak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.