A Néprajzi Múzeumban három állandó tárlatot terveznek

Végső fázisába fordul a Néprajzi Múzeum új állandó kiállításainak koncepcionális tervezése. Az állandó tárlatok megalkotása mérföldkőnek számít a Néprajzi Múzeum, a hazai néprajzi muzeológia és a néprajztudomány történetében is. Az elképzelések részletes megismerésére hamarosan lehetőség nyílik a szakma és a nagyközönség számára is az Útközben – En Route címmel rendezett nemzetközi konferencián.

Magyar Nemzet
2020. 08. 10. 20:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megújuló Néprajzi Múzeum gyűjteményének megismerését és értelmezését szolgáló tárlatokban együtt szerepel majd a történeti és a kortárs, illetve a magyar és nemzetközi anyag. A budapesti Néprajzi Múzeum munkatársai a költözés-előkészítés időszaka alatt is igyekeznek kapcsolatban maradni a látogatókkal. A fizikai megújulás mellett koncepcionális váltásra is készülnek – ennek meghatározó eleme az új állandó kiállítások létrehozása, amelyeken hosszú ideje dolgoznak az intézmény munkatársai. A tervezett kiállítások három részből állnak: a Gyűjteményi kiállításból, a Kerámiatérből és az Ifjúsági kiállításból.

Sámándob, Ázsia-gyűjtemény, gyűjtő: Diószegi Vilmos, Ulán Úl | Észak-Mongólia , 1960
Fotók: Néprajzi Múzeum

Közös jellemzőjük, hogy hangsúlyosan a Néprajzi Múzeum gyűjteményét tekintik a feldolgozás tárgyának, együtt szerepel bennük a történeti és a kortárs, illetve a magyar és nemzetközi anyag.

Nagy cserépbokály, Kerámiagyűjtemény, Bajka, 1898

A több ezer tárgyat felvonultató központi Gyűjteményi kiállítás értelmező módon, együtt mutatja be a Néprajzi Múzeum 150 éves gazdag gyűjteményét, a magyar és nemzetközi anyagot. A tárgyakon kívül hangsúlyos szerepet kapnak az archívumi tartalmak: fotók, rajzok, kéziratok, zenei anyag. A kiállítás moduláris szerkezetű lesz, melyben az egyes témák önálló egységenként is értelmezhetők, ugyanakkor egymáshoz is sok szálon kapcsolódnak. Különálló térben kap helyet a ZOOM, ami az intellektuális megközelítés helyett inkább a tárgyak látványközpontú bemutatását szolgálja. A Kerámiatér olyan nyitott tér, amely bepillantást enged a kollekció mennyiségi dimenzióiba, és felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet a múzeumi tárgyakon keresztül más megvilágításban láthat a látogató, mint a hétköznapokban. Ebben a lenyűgöző látványtárban több ezer kerámiatárgyat mutatnak be a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből. A Gyermek- és ifjúsági kiállítás a múzeum eszközeit a játékos és élményszerű tanulás szolgálatába állítja. Témáját olyan általános aktivitásokon keresztül mutatja be, mint az alvás, az evés, a játék és a munka, a történetmondás vagy a zenélés.

Útközben – En Route: konferencia a koncepció bemutatására

Novemberben a Néprajzi Múzeum új állandó kiállításai koncepciójának részletes bemutatására, valamint hazai és nemzetközi szakmai körökben való megmérettetésére kerül sor az Útközben – En Route konferencián, amelynek első napján a múzeumi kiállításokat áttekintő módon értékelő kiemelt előadás mellett meg lehet ismerkedni más országok új, átfogó, néprajzi vagy antropológiai kiállításainak tapasztalataival. A második és harmadik napon a kiállítási egységek lesznek terítéken. A felkért előadók, hozzászólók neves külföldi és hazai szakemberek, néprajzkutatók, antropológusok, történészek, muzeológusok, kurátorok. A kiemelt előadó Barbara Kirshenblatt-Gimblett professzor, kulturális antropológus, múzeumteoretikus, a varsói POLIN Múzeum vezető kurátora. A szervezők 120 főt várnak a budapesti konferenciára, amelynek programját szükség esetén online, élő közvetítéssel is elérhetővé teszik a hazai és külföldi érdeklődők számára. A regisztráció augusztus végén kezdődik a konferencia honlapján.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.