Az NKA ötvenmillió forinttal támogatja az ADT elérhetőségét

A Nemzeti Kulturális Alap kiemelten fontosnak tartja a magyar kulturális örökség digitalizálását és minél szélesebb körű elérhetőségének biztosítását. Ez a törekvés különösen időszerű 2020-ban, a koronavírus okozta járványveszély idején – ezzel kapcsolatban adott ki közleményt az intézmény.

Magyar Nemzet
2020. 08. 24. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) közel harmincmillió oldalon, több mint 2300 újság és folyóirat, lexikon és egyéb kiadvány online elérését teszi lehetővé a felhasználóknak. Az ADT korábban az elektronikus információszolgáltatás nemzeti program keretein belül volt elérhető a közgyűjteményeknek, azonban 2020-ban kikerült a támogatott tartalmak közül. Ennek következtében sok közgyűjteményben – és ez különösen a határon túli magyar intézményeket sújtotta – anyagi okokból megszűnt a szolgáltatás – részletezi az előzményeket a közlemény.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) ötvenmillió forinttal támogatja – a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központján keresztül –, hogy ez a tartalom ingyenesen elérhető legyen az ország minden jelentősebb közgyűjteményében, a megyei és az egyetemi könyvtárakban, a megyei múzeumokban, a levéltárakban, valamint a határon túli magyar gyűjteményekben. A szolgáltatást több mint 130 gyűjtemény részére fizeti elő az NKA, amelyet így nem csupán a támogatott intézmények munkatársai, hanem azok látogatói is igénybe vehetnek – olvasható a Nemzeti Kulturális Alap lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.