Aki feltámasztotta az Árpád-kor nyelvét

Kodolányi János posztumusz Kossuth-díjas íróról emlékeznek meg születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából holnap a Baranya megyei Vajszlón. Kodolányi a XX. század egyik legnagyobb magyar regényírója, sőt inkább az ő munkásságában kellene keresnünk azokat a „nagyregényeket”, amelyeket állandóan hiányolunk az irodalmunkból. Nevezhetnénk őt akár a magyar Mika Waltarinak és J. R. R. Tolkiennek is, de Kodolányi prózája stilárisan és lélektani értelemben is jóval meghaladta az említett írók teljesítményét.

Magyar Nemzet
2019. 08. 09. 6:55
Kodolányi János
Balatonkenese, 1968. július 9. Kodolányi János (1899–1969) író balatonakarattyai nyaralójában. MTI Fotó: Molnár Edit Fotó: MTI/Molnár Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Telkiben született Kodolányi János 1899. március 13-án, édesapja munkája révén Pécsváradra, majd Vajszlóra, az „Ormánság fővárosába” került. Egy bő esztendeig élt a településen gyermekkorában, de az ott megkötött barátságai miatt még évtizedekig visszajárt a faluba. A nagy történelmi regényeiben használt középkori magyar nyelvet az ormánsági magyarság tájnyelvéből alkotta meg.

Első írásaiban az ormánsági parasztság sorsával foglalkozott, és mivel aggódott a magyar népesség fogyása miatt, több novellát és színdarabot is szentelt ennek a kérdésnek, hiszen a népi írók egyik legkiemelkedőbb alakja volt.

Az író vajszlói élményei több művében is feltűnnek, hiszen a Sötétség, a Böbék Samu búcsúja és a Földindulás című novelláinak, valamint a Szép Zsuzska és A vas fiai című regényeinek bizonyos alakjait is a megismert vajszlói emberekről mintázta, míg a Keserű ifjúkor című kisregényciklus első része, a Feketevíz életének e szakaszáról szól.

Fotó: MTI/Molnár Edit

Horváth István, Vajszló polgármes­tere a távirati irodának elmondta, hogy nagyközségükben Kodolányi-emlékmúzeum is működik, a helyi általános iskolát szintén róla nevezték el, így természetes, hogy időről időre megemlékezéseket tartanak a településen. Az író halálának ötvenedik évfordulóján, a holnap tartandó megemlékezés műsora egy Kodolányi Jánosról mintázott, évtizedekkel ezelőtt készült, azonban a nagy nyilvánosság előtt eddig be nem mutatott mellszobor avatásával kezdődik.

A képzőművészeti alkotást az emlékmúzeumban helyezik el. Ezt követően a Balikó Tamás Művelődési Központban tartanak emlékestet, amelynek során Szigethy Gábor Kossuth-díjas színházi rendező, színháztörténész tart előadást Kodolányi János életéről és munkásságáról.

Az estet pedig színházi előadás zárja, Rátóti Zoltán rendezésében az író Zárt tárgyalás című művét láthatja a közönség Ruszina Szabolcs, Schnell Ádám, Nemcsák Károly, Szőcs Artúr és Szigethy Gábor szereplésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.