Az indiai sósivatagtól az észak-koreai mindennapokig

A 2014-ben alapított Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál a legizgalmasabb, különböző nemzetközi fesztiválokon díjazott alkotásokat hozza el minden évben a magyar nézőknek. A szervezők a rendkívüli helyzet miatt úgy döntöttek, hogy országos évközi vetítéssorozatukat az online térben folytatják: honlapjukon folyamatosan teszik közzé az izgalmas dokumentumfilmeket, amelyek egy mozijegy áráért megtekinthetők.

Izsó Zita
2020. 04. 07. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként egy idei Oscar-jelölt és európai filmdíjas mozifilmet, a Kislányomnak, Samának című alkotást tekinthették meg az érdeklődők. A film a rendező, Waad al-Kateab házi felvételeiből állt össze, amelyeket a háború sújtotta Aleppóban készített. Hihetetlenül átélhetően, húsbavágóan mutatja meg saját és orvos férje, Hamza életét, aki ellátja a sebesülteket, és a mostoha körülmények ellenére emberfeletti erővel próbálja működtetni a város kórházát. A film végigkíséri megismerkedésük, szerelmük történetét, és lányuk születését, akinek a neve, Sama az eget jelenti, ami mindig arra a tiszta égre emlékezteti őket, ami alatt régen éltek: repülőgépek és bombázás nélkül. A film erejét a külső, megrázó események és a család belső, intim szférájának a rendkívül érzékeny összekapcsolása adja: a rendező végig a lányának, Samának mesél, meg akarja értetni vele, hogy miért tartottak ki, miért maradtak a borzalmak ellenére a végsőkig a városban.

A filmkínálat másik kiemelkedő alkotása a Nevem só című svájci dokumentumfilm, Farida Pacha rendezésében. A mű egy indiai sósivatag, az ötezer négyzetkilométeres Little Rann of Kutch lakóinak életét követi végig, akik az évből nyolc hónapot a területen töltenek, hogy ki tudják termelni megélhetési forrásukat, a sót. Családok dolgoznak ezen a területen, a civilizációtól szinte teljesen elszakadva, sokszor az alapvető szükségleteiket is háttérbe szorítva. A sok ismétlődést tartalmazó munkafolyamatok sajátos ritmust adnak a filmnek, amiket nagyon szépen követnek a szinte holdbéli tájat bemutató képek. Farida Pacha nagy érdeme, hogy halk figyelemmel követte a film középpontjába helyezett család történetét, és hagyta, hogy a film ritmusát az általuk végzett tevékenység határozza meg, ezáltal pedig tökéletesen átélhetővé tette a sósivatagban élők mindennapjait.

A filmkínálat kiemelkedő alkotása a Nevem só című svájci dokumentumfilm

Különösen izgalmas a fiatal cseh rendező, Kristýna Bartošová Dr. Doleček ijesztő világa című filmje, amely Doleček doktorról, az elítélt szerb háborús bűnösről, Ratko Mladič tábornok jó barátjáról szól. Doleček a „szerb perspektíva” szószólója, és bagatellizálni próbálja a bűnöket, például azt állítja, hogy a srebrenicai mészárlás nem úgy történt, ahogyan mondják. A fiatal rendezőnek vannak bosnyák felmenői, tehát pontosan tudja, mi az igazság, ennek ellenére nem kéri számon a professzort, hanem óvatos, de rendkívül pontos kérdéseket tesz fel neki, hogy megértse, miért tagadja az igazságot, és persze reméli, hogy sikerül vele beláttatnia tévedését. A film választ ad arra is, hogy van-e értelme az ilyen beszélgetéseknek, ha ennyire ellentétesek a nézőpontok.

A dokumentumfilm-fesztivál oldalán még több izgalmas filmet tesznek majd elérhetővé a következő hetekben: többek között látható lesz Vitalij Manszkij A nap árnyékában című filmje, amely egy észak-koreai iskolás lány mindennapjait mutatja be, valamint A szakművész, Sam Cullman, Jennifer Grausman és Mark Becker filmje, amely az amerikai történelem legtermékenyebb festményhamisítójának izgalmas története.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.