Debreceni vitrin-Hamlet a legjobbak között

A kiválasztott produkciókra februártól lehet szavazni, a zártkörű díjátadó február 25-én lesz Budapesten.

Gőz József Miklós
2021. 01. 18. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan jöttek el ezen a nyáron a debreceni Hamlet előadására az ország más tájairól is, mert híre ment, hogy érdekes körülmények között mutatják be Shakespeare halhatatlan remekművét. Teljesen igazuk volt, annyira nagyszerű produkció született a Nagyerdei Stadion halljában és környékén, hogy bekerült 2020 legjobb kreatív színházi teljesítményei közé.

Az érdekes körülményeket két tényező okozta. Az egyik a járványhelyzet miatti szigorítások, a másik pedig az, hogy elkezdődött a debreceni Csokonai színház épületének felújítása. Debrecenben a rendező ugyanis vitrinszínházi produkcióval reagált a helyzetre.

Annak idején Gemza Péter igazgató Éry Franciskát, a Londonban dolgozó rendezőt kérte fel arra, hogy a társulattal közösen a távolságtartás szabályait betartó, mégis a közösségi színház élmény jelenidejűségét kínáló előadást állítson színre. A rendező a lehetséges helyszínek közül a Nagyerdei Stadionban rendezte meg az előadást. A színészek a stadion üvegfalain belül microporttal játszottak, a nézők a stadionon kívül, egymástól biztonságos távolságban ülve, fejhallgatón keresztül követték a történéseket, illetve a stadion és környékén további helyszínekre vándoroltak a színészekkel az előadás dramaturgiáját követve.

Részlet a debreceni Hamlet előadásból

Fotó: Derencsényi István

A Rózsa László címszereplésével bemutatott előadás új funkciókkal ruházta fel a stadiont. Emellett érvényes és innovatív választ adott a koronavírus-járvány kihívásaira, új valóságának színházi útkeresésére. A Highlights of Hungary értékelése szerint „példaértékű és követendő, hogy a debreceni színház egy kényszerhelyzetben olyan kreatív, a színészeknek és a nézőknek is különleges, új perspektívát adó megoldást talált, ami a kulturális élményt, a színész-közönség kapcsolatot egy jól ismert történetben a megszokottól eltérő dimenzióba helyezte. Értékelésük szerint a stadion többfunkciós városi közösségi térként való alkalmazása szintén mintát adhat más városoknak, hogy arénáikban bátrabban gondolkodjanak, használják ki az építészet dinamikáját a labdarúgáson kívül más jellegű, művészeti, kulturális, közösségi célokra is”. A kiválasztott produkciókra februártól lehet szavazni, a zárt körű díjátadó február 25-én lesz Budapesten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.