Djabe-koncert: progresszív világzene egy kis szimfóniával

Az e-Színház és a Djabe zenekar a jövőben rendszeresen tart online premiervetítéseket az elmúlt 25 évben készült Djabe-koncertfilmekből. Az első bemutató a Forward Live lesz, amelyet 2015-ben rögzített a Djabe a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Müpában.

Antal Miklós
2020. 12. 05. 9:10
null
Fotó: Tyukodi Laszlo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Djabe progresszív, dzsessz, világzenei fúziós zenekarról már hallhattunk az idén, hiszen egy nagyon különleges lemezzel, a The Magic Stag (Csodaszarvas) cíművel jelentkeztek. Ezen Steve Hackett, a Genesis gitárosa, Phil Collins egykori zenésztársa a magyar mondakincs előtt tisztelgett. Sőt, az album koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető, a Hackett házaspárt és alkotópárost Égerházi Imre Magyar mondák, legendák című festménye ihlette meg a The Magic Stag megírására. Ám nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackett-tel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon.

A magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon négy éven belül már az ötödik lemezüket jelentették meg Angliában, és most egy érdekes koncerttel lepik meg a rajongóikat. A Djabe zenekar és az e-Színház a jövőben rendszeresen tart online premiervetítéseket az elmúlt 25 évben készült Djabe-koncertfilmekből, az első bemutató a Forward Live lesz, amelyet 2015-ben rögzített a Djabe a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Müpában.

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hQtRsmLW5ig[/embed]

A kritika és a hallgatók szerint is a zenekar pályafutásának legnagyobb szabású műve készült el. A lemez egyik legfőbb erénye, hogy olyan kompozíciók születtek, amelyben a szimfonikus zenekar és a Djabe megszólalásban egyenrangú partnerek, a két zenei világ teljesen kiegészíti egymást, együtt képeznek egy új egységet.

– 2013-ban elhatároztuk, hogy írunk egy teljes lemezt, amiben szervesen közreműködik egy szimfonikus zenekar. Sikerült megállapodni a felvételek elkészítésében a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, és az eredményt most már bárki meghallgathatja – mondta Égerházi Attila, az eddig 42 országban szerepelt és több hazai és külföldi díjjal kitüntetett zenekar vezetője.

Az album koncertbemutatóját 2015. november 10-én tartották Budapesten a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A Djabe és a Miskolci Szimfonikus Zenekar a teljes albumot eljátszotta. A karmester Reményi József volt.

A Forward album anyaga mellett a koncert műsorát kétórásra kiegészítendő Barabás Tamás szimfonikus verzióban újraértelmezte Jégvilág című kompozícióját, és született egy egyveleg régebbi Djabe-számokból, szintén a szimfonikusokkal kiegészülve. A stúdiófelvételen több vendégzenész is játszott, akik közül szerepükben a két legjelentősebb muzsikus, az azerbajdzsáni taros Malik Mansurov és a hazai tablás Mótyán Tibor szintén ott volt az előadáson.

A Djabe és Miskolci Szimfonikus Zenekar Müpában adott koncertjének filmváltozatára nyugodtan mondhatjuk, hogy minden idők legjobb Djabe-koncertfilmje. A Djabe új albuma azonban nemcsak a szimfonikus hangzástól különleges, hanem a zenekar minden tagja tudása és zeneisége legjavát adja.

Barabás Tamás, aki a kompozíciók nagy részét jegyzi és a szimfonikus részeket is írta, basszusgitárjátékával bizonyítja, hogy nem véletlenül tartják az egyik legjobb előadónak az egész világon ezen a hangszeren. Kovács Zoltán zongoristától megszokhattuk a nagyszerű és izgalmas billentyűs játékot, most azonban ő is többel járult hozzá a Forward sikeréhez. Ő hangszerelte és vezényelte a miskolci szimfonikusokat. Kovács Ferenc rendszerint trombitán és hegedűn is kiválót alkot. Banai Szilárd dobost nemcsak a ritmikai alapokért, hanem muzikális teljesítményéért is érdemes megemlítenünk. Égerházi Attila ezúttal kompozícióival a régebbi Djabe-hangzásvilágot hozta vissza. Akusztikus és elektromos gitárhangzásai is figyelemre méltók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.