Dreher Antal új szobrot kapott Budapest mértani közepén

Kolodko Mihály szobrai állítanak emléket Kőbányán a nagy hírű Dreher családnak, a miniszobrokat a Dreher Sörgyárak története ihlette.

Szilléry Éva
2020. 07. 08. 17:11
null
Dreher Antal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ikonikus jelenet ihlette a most elkészült kis szobrokat: egyik a gyár udvarán egy valódi, korabeli söröshordón álló, Dreher Antalt ábrázoló szobor, kezében a jellegzetes sétapálcájával, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőházával. A gyár előtt látható a másik szobor, amely egy mészkőhídon álló söröskocsit ábrázol, két dreheres lóval.

A sörgyár hangulata és története azonnal megérintett, amikor bejárhattam pincétől a padlásig, láttam az Eiffel-iroda által tervezett „léhűtő” padlást, a 100 éves Zsolnai csempéket, a söröslovakat, a százéves hordókat. Azért pedig külön örültem a felkérésnek, mert így most már Kőbányán, Budapest mértani közepén is megjelenhetnek a szobraim – mondta el a szobrokat elkészítő Kolodko Mihály.

Dreher Antal

A Dreher-család múltja regénybe illő, évszázadokon átívelő történet. Az 1854-ben alapított Kőbányai Serfőző Társaságot ma Dreher Sörgyárakként ismerjük, a sörfőzdét idősebb Dreher Antal virágoztatta fel saját találmánya, a ma Vienna lagerként ismert sör révén. Ő kezdett sörgyártásba is Pesten, halála után pedig fia és unokája, ifjabb Dreher Antal és Dreher Jenő fejlesztette tovább a kőbányai sörgyárat, ami hamarosan az ország legnagyobb sörgyára lett.

A Dreher múltját és jelenét bemutató szobrok is azokat a helyi fejlesztéseket gazdagítják, amelyek segítik, hogy Kőbánya egyre inkább bekapcsolódjon Budapest turisztikai életébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.