Erdélyért életműdíjat kapott Szilágyi István

Erdélyért életműdíjat adott át Kolozsváron a magyar kultúra napján Szilágyi István írónak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány.

Forrás: MTI2020. 01. 22. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint a Kós Károly Akadémia Alapítványt vezető Markó Béla elmondta: a díj értékét nem az adja, hogy azt kik ítélik oda, hanem az, hogy eddig kik kapták meg. Szilágyi István az ötödik aki átvehette az életműdíjat, előtte Kántor Lajos irodalomtörténész, Egyed Ákos történész, Csíki Boldizsár zeneszerző és Dávid Gyula irodalomtörténész kapta meg az elismerést – tette hozzá.

A Szilágyi Istvánt méltató Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat főszerkesztője kijelentette: Szilágyi István műveiben a lélek megmaradása a kérdés. Az író újra és újra azokat a kérdéseket járja körül, amelyek időkön, emberéleteken túliak.

Az ünnep alkalmából az RMDSZ nyolcadik alkalommal adta át az erdélyi magyar kortárs kultúráért díjat az előadóművészet, az irodalom és a képzőművészet egy-egy jeles erdélyi magyar képviselőjének.

Az előadóművészet kategóriában kitüntetett Tompa Gábor színházrendezőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját Kelemen Hunor méltatta. Az RMDSZ-elnök szerint Tompa Gábor előadásaival nem kíméli, gondolkodásra készteti a nézőt. Minden erejével azon van, hogy nyitva hagyja az értelmezés kapuját.

Az irodalom kategóriában díjazott Lövétei Lázár László költőt méltatva Markó Béla kijelentette: költészete késélen egyensúlyozik a pátosz és irónia közt. Szerinte Lövétei Lázár László alkalmi verseit ugyanaz az úr rendelte, aki minket idevezetett.

A képzőművészet kategóriában díjazott Újvárossy László grafikus méltatásában Kolozsi Tibor szobrász azt is megemlítette, hogy a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) Újvárossy hozta létre a máig egyetlen magyar nyelvű képzőművészeti szakot Romániában.

A kolozsvári Kaszinóban tartott díjátadó gála előtti ünnepi beszédében Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke úgy vélte: a kultúra kortárs művelői elviszik az erdélyi magyarság hírét a világba, megmutatják, hogy élő közösség vagyunk.

Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője arról beszélt, hogy a kultúra mindig a közösség tükre. Akkor válik minőségivé és igényessé, ha fogyasztói is ugyanolyan igényesek.

Az est további részében Bogdán Zsolt kolozsvári színművész mutatta be A magyar nyelv története című, Bartis Attila szövegeiből készített előadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.