Jótékonysági est Zongoraáriák címmel

Liszt Ferenc születésnapjának alkalmából a Magyar Állami Operaház az Őrzők Alapítvánnyal közösen minden évben jótékonysági koncertet rendez a Tűzoltó utcai gyermekklinika betegeinek javára.

Magyar Nemzet
2019. 10. 18. 6:55
null
Fotó: Berecz Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt Ferenc életének egyik meghatározó eleme volt a jótékonyság, ezért október 22-i születésnapjának alkalmából a Magyar Állami Operaház az Őrzők Alapítvánnyal közösen minden évben jótékonysági koncertet rendez a Tűzoltó utcai gyermekklinika betegeinek javára. A jótékonysági koncert fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Az Erkel Színházban Zongoraáriák címmel október 21-én este fél nyolckor kezdődő est hangversenyének programjába Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész (képünkön) Aczél Andrással, az est rendezőjével közösen Liszt Ferenc életművéből olyan alkotásokat válogatott, mint a Szerelmi álmok ciklus harmadik darabja, a Magyar rapszódiákat képviselő Rákóczi-induló, a Winterreise-átiratok részletei, az I. Mephisto keringő, két csárdás, A Villa d’Este szökőkútjai és az Izolda szerelmi halála című operaátirat.

Fotó: Berecz Valter

A művész saját fejlesztésű hangszere hosszított modelljén játszik majd, amelyet az Opera három éve kapott használatba.

Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház címzetes főigazgatója, örökös tagja és mesterművésze az 1982-ben készített Liszt Ferenc című, 16 részes életrajzi televíziós sorozata alapján eleveníti fel a XIX. századi zongorista-zeneszerző életútját.

A Hegedűs D. Géza és Darvas Iván főszereplésével készült alkotásból kiemelt bejátszások a gyerekkortól kezdve a romantikus szerelmi kapcsolatain és a zene megújítására tett törekvésein, valamint a Wagnerhez fűződő barátságán keresztül rajzolja meg a világot járó, magyarságára mindig büszke művész portréját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.