Karanténkomédia a virtuális térben

Március 13-án 19 órakor tartják Egressy Zoltán Gordiusz című előadásának ősbemutatóját a Hatszín Teátrum színpadán, az eSzínház közvetítésében. A Léner András rendezte vígjátékban Gubik Ágit, Fekete Lindát és László G. Attilát láthatja a közönség.

Magyar Nemzet
2021. 03. 02. 11:00
null
Fekete Linda, László G. Attila és Gubik Ági a darab szereplői Fotó: Zichy Szín-Műhely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mi is lehetne aktuálisabb, mint egy karantén alatt írt darab a karanténról, illetve a be- és összezártság eleven, húsba és lélekbe vájó hatásairól egy házasságban – mondta Léner András rendező a bemutató kapcsán, hozzátéve, a pandémia mindennapos kihívást jelent az emberi kapcsolatokra is, Egressy Zoltán új vígjátékában pedig egy kissé ellaposodott házasságban élő férj és feleség mindennapjait, viszonyát szétziláló, újra összetákoló folyamat részesei lehetnek a nézők. Ezt a kapcsolati válságot és persze annak gordiuszi megoldását mutatja be a komédia, amelynek karaktereiben oly sokan magunkra ismerhetünk.

Fekete Linda, László G. Attila és Gubik Ági, a darab szereplői
Fotó: Zichy Szín-Műhely

A lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, hogy a darabot Egressy Zoltán a Literatura Irodalmi Portál karanténdráma-pályázatára írta, s egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasó színházi formában már bemutatták. A Zichy Szín-Műhely felkérésére a szerző azonban átdolgozta a művet, kibővítette és véglegesítette, így a vígjáték klasszikus színházi keretek között, de online lesz látható. Egressy Zoltán szerint a darab azt vizsgálja, milyen hatással van a karantén az emberi kapcsolatokra. Erősíti az összetartozást, vagy szétzilálja a szálakat? A helyszín egy hétköznapi lakásbelső, ahonnan a szereplők kétségbeesetten keresik a kiutat, miközben saját, kibogozhatatlan kapcsolati hálóikban próbálnak boldogulni.

A teljes alkotócsapat (bal szélen a szerző, Egressy Zoltán, mögötte Bártfay Rita dramaturg)
Fotó: Zichy Szín-Műhely

A Gordiuszt a virtuális térben láthatják a nézők, a nyitást követően pedig a Hatszín Teátrumban játssza majd a Zichy Szín-Műhely – idézi a tájékoztató Zichy Gabriellát, a Zichy Szín-Műhely alapító producerét. A komédiáról készült előzetest itt nézhetik meg.

Ebben az évben még egy fontos bemutatóra készül a teátrum, Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából a Színház az iskolákba megy sorozat folytatásaként a Létmesék kicsit és nagyon fölnőtteknek címet viselő összművészeti előadást tűzik műsorra, amely a költő négy meséjét foglalja csokorba izgalmas megközelítésben. Az előadást Turek Miklóssal, a Versszínház alapítójával közösen hozzák létre, a zeneszerző pedig Szitha Miklós, a Talamba Ütőegyüttes vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.