Kárpát-medencei kézműves adatbázis a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza Kárpát-medencei kézműves adatbázisa az Intézmény honlapján már elérhető. A regiszter egyaránt szolgálja a hazai és külhoni mesterek javát, s az igényes vásárlók érdekeit.

Magyar Nemzet
2020. 05. 08. 20:04
null
Fotó: Gabor Dusa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencében élő, kiemelkedő tudású és nagy tapasztalatú kézműves alkotók és a kézműves hagyományok értékei iránt nyitott rendezvényszervezők, a magyar népművészeten alapuló minőségi termékeket kedvelő vásárlók, valamint a falusi műhelyek titkaira kíváncsi és a személyes találkozókra vágyó turisták között kíván kapocs lenni a Hagyományok Háza honlapján elérhető adatbázis. A tanulni vágyókat is szolgálják az oldalak, mivel a tanítványokat fogadó kézművesek is elérhetők azokon.

A könnyen kezelhető szűrő-kereső rendszer rengeteg praktikus információt is tartalmaz, például: ki az a mester, akinek játszóházi foglalkozás megtartásában is van gyakorlata, vagy mesterségbemutatóra is vállalkozik, illetve mobilis, így vásárokra is szívesen megy. A nyelvismeret is fontos lehet egy külföldi rendezvényszervezőnek. Az elektronikus térkép segítségével bárki könnyen megtalálhatja a programja és érdeklődése profiljához illő szolgáltatást. A honlapon a szolgáltatásokon kívül lehet helyszínre, névre, mesterségre is keresni, de akár üzletre is, ahol egy bizonyos mester árusítja a munkáit, továbbá még alapanyag-lelőhelyekről is találni információkat.

A mestereket a Hagyományok Háza által felkért szakemberek meghatározott kritériumok alapján hívják meg a honlapra. Első körben a Népművészet Mesterei, a népi tárgyalkotó iparművészek és az elmúlt 5 év Hagyományok Háza által kiírt kézművespályázatainak nyertesei kerültek föl. Jelenleg három ország (Magyarország, Románia, Szerbia) 141 kézművese található meg a katalógusban, de az adatbázis folyamatosan bővül. A bővítési terveikben Felvidék, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék és Burgenland is szerepel. A diaszpórában élő mesterekre is gondolnak a jövőben.

A kezdeményezésnek a Hagyományok Házában nem volt előzménye, de a Kárpát-medencében – például Erdélyben és Felvidéken – már voltak hasonló gyűjtemények. Az adatbázis egyéves munka eredménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.