Kilenc bemutató lesz a Vígszínház új évadában

Kezdésként Az öreg hölgy látogatása című darabot tekinthetik meg a nézők, amelyet Rudolf Péter állít színpadra.

Szilléry Éva
2020. 07. 01. 12:38
null
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A társulat immunrendszerének a munka tesz a legjobbat. Az ember alapvető állapota a békekeresés, a harcot a színész a színpadon, a szerepekben keresi – vélekedik a Vígszínházban július elsejétől igazgatói posztját kezdő Rudolf Péter, akit Karácsony Gergely főpolgármester a pandémia rendhagyó helyzetében 2021. december 31-ig nevezett ki a színház élére. Kilenc bemutatóval nyitja az első évadát a megújuló társulat; az igazgató szerint az első év az ismerkedésé lesz, és a pandémia időszaka után a nézők visszacsábítása az előadásokra.

– Másfél évben nem lehet színházban gondolkodni, csak azzal foglalkozom, hogy most ezt az évadot összerakjam és a munka gyógyító erejével a társulat összeálljon – mondta lapunknak Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója évad bejelentő sajtótájékoztatóját követően. Hozzátette: külön előny számára a rendkívüli kinevezés, ha a logikusnak tűnő másfél plusz öt évre szólhat státusa a későbbiekben.

Elmondta, hogy a színház átadás-átvétele a lehető legprofibb módon zajlott, biztonságos anyagi hátteret vehetett át az előző vezetéstől. A Vígszínház színpadán zajló sajtótájékoztató elején, némi nosztalgiával megjegyezte: „Annak a színésznek, aki ebben a színházban nem állt színpadon, valami hiányzik az életéből.”

Rudolf úgy véli, az új évad egyik tétje, hogy a színház vezetői vissza tudják állítani a nézők bizalmát, vagyis a Maradj otthon! szlogen után a színházba hívó szó is kellő erővel eljut-e a nézőkhöz.

A társulat Brasch Bence, Méhes László, Seress Zoltán és Telekes Péter személyében négy új taggal bővül, de Rudolf Péter leszögezte, hogy akiket időközben vendégnek meghív a csapatba, azokkal hosszú távra tervez.

– Ez az év az ismerkedésről kell hogy szóljon, fel kell állnia egy társulatnak, és tisztább képet kell kapnunk egymásról. Lassú építkezés kezdődik, de akit most hívok a csapatba, annak a helyzetét másfél évig garantálhatom. Nagy átszervezéseket nem tervezek – fejtette ki a Magyar Nemzet érdeklődésére Rudolf Péter.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kilenc bemutató várható a jövő évadban a főváros legtöbb nézőt befogadó teátrumában.

Az öreg hölgy látogatásával Friedrich Dürrenmatt remekművével indul az őszi munka, amelyet Rudolf Péter állít színpadra, a főszerepben Börcsök Enikővel és Hegedűs D. Gézával. A két színész elmondta, jóskán tíz felett van azoknak a daraboknak a száma, amelyben egymás párját testesítették meg szerető, partner vagy házastárs státusban. Az előadás október 3-án debütál.

Három kortárs művet állít színpadra a teátrum, köztük két magyarországi ősbemutatót. Október 16-án Valló Péter rendezésében Florian Zeller komédiáját, Az apát Kern András játssza majd. A történet fókuszában egy Alzheimer-kórral küzdő apa áll, kérdés, miként viseli el a környezete a szellemileg leépülő családfőt.

November végére esik a Pesti Színház második bemutatója: Marius von Mayenburg A kő című színdarabját Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója rendezi.

Kultikus fimből rendez darabot ifj. Vidnyánszky Attila: A szerelmek városa a megszállt Franciaország nem megszállt részén játszódik, amikor az ember a rémület elől menekült a mozikba. A rendező, aki telefonról Erdélyből jelentkezett be a sajtótájékoztatón, úgy fogalmazott, „Egy idillikus világot a bűn utcájába helyez a darab.”

Színházban a társulat tagjaival először debütál Török Ferenc filmrendező, aki Yasmina Reza komédiáját viszi el a Pesti Színházba. A Bella figura igazi mai komédia, bonyolult párkapcsolati viszonyok mentén, Török szerint nem lesz könnyű feladat, komoly kihívás, megtisztelő munka előtt áll.

Musicallel színesíti az évadot Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója: a Kabaréval vendégrendez a Vígben. Mint a művész elmondta, „rengeteg zenés darab után is fel kell kötnünk a nadrágot”.

A Házi Színpadon is premierek követik egymást ősztől: a magyar dráma napját Csáth Gézával ünneplik, az írásaiból született Csáth és démonait Vörös Róbert rendező viszi színpadra. Magyar kortárs darab Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak regényének színpadi változata, amely Paczolay Béla rendezésében lesz látható, ugyancsak a stúdiószínpad berkeiben. 2021. május elsején lesz 125 éves a Vígszínház, az alkalomhoz méltó, zenés premierrel készül a társulat.

Az előző évad a financiális változások, a pandémia és a zaklatási ügyek mentén globálisan is megrázott színházi élet, az Eszenyi Enikő vezetési stílusát ért intrikák okán pedig külön megviselt vígszínházi társulat magára találásáról is megkérdeztük az új direktort. – A társulat immunrendszerének a munka tesz a legjobbat – vélekedik Rudolf. – Az ember alapvető állapota a békekeresés, a harcot a színész a színpadon, a szerepekben keresi. Tudom, hogy sok fájdalom ért embereket, de ha dolgozni kezdünk, biztos vagyok benne, hogy mindez megoldódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.