Kiscsősz a hagyományátadás helyszíne

A szerdán felavatott Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház az egész magyar nyelvterület és a ­diaszpóra magyarságának népművészet iránt érdeklődő rétegeit is szolgálhatja.

Magyar Nemzet
2020. 03. 05. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hajdani királyi csőszök lakhelye, a Veszprém megyei Kiscsősz ma kevesebb mint száz főnek ad otthont. Az ott felépült és szerdán felavatott Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház viszont nemcsak a régiót, hanem az egész magyar nyelvterület és a ­diaszpóra magyarságának népművészet iránt érdeklődő rétegeit is szolgálhatja. S többek között otthont ad majd a hagyományos kiscsőszi pajtafesztiválnak és a Komáromból elköltöző Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét programjainak is.

Minderről a média képviselőit a helyszínen tájékoztatták. Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára egyéb elfoglaltság miatt nem tudott részt venni az avatáson, gondolatait levélben küldte el, amelyet Kovács Norbert, a hagyományőrző egyesület elnöke olvasott fel. Utána V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos mondott köszöntőt. A tájékoztatón felszólalt Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Tóth János, a Hagyományok Háza igazgatóhelyettese is. Az alkotóház átadási ceremóniáján részt vett Polgárdy Imre, Veszprém megye közgyűlésének elnöke is, az épületet pedig Bali Tibor plébános atya szentelte fel.

Az alkotóház a magyar állam és az Európai Unió 119,97 millió forintos támogatásával jött létre.

Kulturális bázis lett az alig százfős falu
Fotó: Teknős Miklós

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.