Kórusének a magyar összetartozás jegyében

Új műsorral indul országos turnéra a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter kiváló és érdemes művész, Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy és Nemes László Norbert, Bartók–Pásztory-díjas karnagy vezényletével.

Munkatársunktól
2021. 07. 08. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus a zene közösségépítő erejét a magyarság összetartozásának égisze alatt kívánja kibontakoztatni, miközben felvonultatja a 20–21. századi magyar kórusirodalom kiemelkedő alkotásait. A 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Kodály-emlékévre biztosított anyagi forrásból, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete kezdeményezésére és szakmai hátterével megalakult, jelenleg hatvankét fős kórus tagjai öt országból származnak, fővédnökük Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnökük pedig Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

„Az eredeti koncepció szerint az énekesek számára a részvétel díjmentes és hasonlóképpen a közönség számára a koncertek látogatása is, hogy minél többen részesülhessenek a kórus által nyújtott magas szintű művészi élményből, ezáltal is megerősítve az együttes nemzeti jellegét” – olvasható bemutatkozásukban.

Az idei turné július 23-án kezdődik a Tihanyi Bencés Apátság apátsági templomában, majd további három helyszínen; Debrecenben, Békéscsabán és Kecskeméten folytatódik, végül a Pesti Vigadóban zárul július 29-én. A változatos koncertanyag során Szokolay Sándor, Kodály Zoltán, Orbán György, Bella Máté, Fekete Gyula, Tóth Péter, Vajda János és Gyöngyösi Levente szerzeményei csendülnek fel.

Kodály Zoltán szerint az ének

„felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. […] Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel aztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét.”

Ezeket a gondolatokat vallja, gyakorolja és adja át a Nemzeti Ifjúsági Kórus is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.