Krizantémok a kis Liùnak

Végéhez közeledik a „Puccini Itáliája” tematikus évadot megkoronázó PucciniFeszt. Szombaton és vasárnap is előadják Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liù halála című kamaradarabját.

Breuer Csilla
2019. 06. 06. 14:24
null
A dráma alapját a zeneszerző életének egy tragikus eseménye képezi Fotó: Csibi Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közeledik a Magyar Állami Operaház „Puccini Itáliája” tematikus évadát megkoronázó PucciniFeszt. Szombaton és vasárnap is előadják Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liù halála című kamaradarabját az Eiffel Műhelyházban, hétfőn pedig Gregory Kunde amerikai sztártenor és magyar partnernői áriaestje zárja az eseménysorozatot az Erkel Színházban.

Szálinger Balázs költő tavaly a Wagner-tematikához kapcsolódó Siegfried-idillel gazdagította a kortárs irodalom és az opera műfajának kapcsolatát. Idén újabb zenés színműve ősbemutatójának lehetünk tanúi, ez alkalommal az Opera jelen évadának központi szerzőjét, Puccinit állítja a középpontba.

A dráma alapját Puccini életének egy tragikus, a korabeli sajtóban igencsak felkapott eseménye képezi. Puccini valamennyi művéhez más-más múzsát talált az őt körülvevő nők közül, ezt viszont a felesége egyre nehezebben tűrte. A Puccini-ház szolgálólánya, Doria áldozatul esett a féltékenykedésnek: a sorozatos vádaskodások és megaláztatások miatt megmérgezte magát. A mester neki állított emléket a Turandotban, amikor megkomponálta az alázatos szolgálólány, Liù halálát.

A dráma alapját a zeneszerző életének egy tragikus eseménye képezi
Fotó: Csibi Szilvia

Szálinger Balázs darabját gyönyörű Puccini-szerzemények kísérik, a címadó Krizantémok vonósnégyes mellett népszerű operákból szólalnak meg részletek. A Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, a Gianni Schicchi, a Bohémélet és a Turandot mellett olyan ritkaságok is elhangoznak, mint a PucciniFeszten ugyancsak bemutatott A fecske egyik áriája vagy a Capriccio sinfonico című darab részlete. A prózai szerepekben Olasz Renátó (Puccini), Tankó Erika (Elvira), Mészöly Anna (Dorina), Bajor Lili (Fosca, Elvira lánya) és Stork Natasa (Giulia, Dorina unokatestvére) – lépnek színpadra, míg az áriákat Rőser Orsolya Hajnalka és Boncsér Gergely tolmácsolásában hallhatja a közönség. Az előadást Szilágyi Bálint rendezte, a szürreális látványvilágot Márkus Sándor jegyzi.

A PucciniFesztet pünkösdhétfőn záró áriaest műsorán nemcsak Puccini, de a rá ható és belőle inspirálódó szerzők, Ponchielli, Leoncavallo, Mascagni, Catalani, Boito, Cilea, Giordano, Charpentier és Verdi áriái is elhangoznak Fodor Bernadett, Sáfár Orsolya, Pasztircsák Polina, Bátori Éva, Létay Kiss Gabriella, Rálik Szilvia és Sümegi Eszter előadásában. Az egész est alatt közreműködő Opera Zenekart az intézmény egykori fő-zeneigazgatója, Halász Péter vezényli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.