Kucsera-emlékévet szerveznek Szentendrén

Három kiállítást — A magyar szürrealizmus, Nagy Kriszta: Csipke Rózsika halott és Dmitrij Kavarga orosz kortárs képzőművész tárlatát — is meghosszabbították a szeptember 1-jén lezárult, 4. Art Capital kortárs képzőművészeti fesztiválon. A Ferenczy Múzeumi Centrum hét őszi kiállítással jelentkezik Szentendrén és külföldön, illetve a város több programot szentel a mártírhalált halt Kucsera Ferenc emlékére.

Szilléry Éva
2019. 09. 06. 14:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száztízezer ember volt kíváncsi a Szentendrén tartott 4. Art Capital kortárs képzőművészeti fesztiválra, bár mint Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a közterületi installációkat megtekintőkkel és a kísérőprogramokon részt vevőkkel együtt még ennél is többen lehettek. A múzeum igazgatója Dmitrij Kavarga orosz képzőművész tárlatát emelte ki, amelynek fókuszában a klímaváltozással összefüggő apokaliptikus vízió áll.

A jövő évi kiállítássorozatot Bábel címmel rendezik meg, de addig még hét tárlattal készül a múzeum. Szep­tember 12-én a Római Magyar Akadémián mutat be kiállítást a múzeum, a Kádár-kor tűrt, tiltott és támogatott kategóriába besorolt képzőművészetét viszik el az olasz fővárosba. Gyürk Dorottya, Szentendre kultúráért felelős alpolgármestere a Tanácsköztársaság során mártírhalál halt Kucsera Ferenc káplán emlékkiállításáról beszélt, mint mondta, fontos, hogy mindenki megismerje Kucsera Ferenc életét, ezért idén jubileumi Kucsera-emlékévet tartanak a tiszteletére.

A mártír káplánt a szentendreiek már száz éve szentként tisztelik, a kultusz ápolásában az önkormányzat is részt vesz számos programmal, valamint a Kucsera-díj megalapításával. 1919-ben az ellenforradalmárok összehangolt akcióval léptek fel a vörösök ellen, és noha a káplán nem vett részt a szervezkedésben, az ő lakásán is kopogtatott a vörösőrség. Kucserát halálosan megzsarolták, ha nem árulja el, ki adta oda a templom kulcsát a forradalmároknak, hogy azok megkongassák a fegyveres akció kezdetét jelző harangot. Kucsera hallgatott, ezért minden ítélet nélkül a pártházba vitték és halálra ítélték. A mártír emlékére ősszel, a vatikáni magyar kápolnában emlékmisét tartanak; az erre érkező szentendrei delegációt Ferenc pápa is fogadja majd. Másokról nem mondok semmit címmel október végén nyitják meg a káplán emlékkiállítását a szentendrei Ámos Imre–Anna Margit Múzeumban.

A Feren­czy Mú­zeumban pedig A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás, amely az ­1959-es, műcsarnokbeli francia könyvkiállítás történetét idézi fel, október elejétől pedig a Művészetmalomban a tolcsvai művésztelepet mutatja be egy reprezentatív kiállítás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.