Kultikus filmekben, emlékezetes szerepekben

Ma ünnepli 75. születésnapját az Egri csillagok Bornemissza Gergelyeként vagy a Kárpáthy Zoltán címszerepéről ismert Kovács István.

Pataki Tamás
2019. 05. 07. 10:18
null
A 75 éves Kovács István úgy érzi, még rengeteg energiája van Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy érzem, a sors a tenyerén hordoz, hiszen főszerepet játszhattam a nagy, klasszikus magyar filmekben – mondta Kovács István színművész, aki ma ünnepli 75. születésnapját. Az Egri csillagok Bornemissza Gergelyeként vagy a Kárpáthy Zoltán címszerepéről ismert színész elmondta: nem unatkozik, jelenleg egy musicalben játszik a ­Karinthy Színházban, és ha választania kellene, akkor legszívesebben egy klasszikusan előadott klasszikus színdarabban vállalna szerepet.

„Nagyon jól érzem magam” – mondta Kovács István a telefonban, és noha már csak módjával vállal szerepet, szíve szerint mégis többet játszana, mert úgy érzi, még rengeteg energiája van. A színész 1964-től a Vígszínházban, ­1981-től a József Attila Színházban, 1983-tól pedig a Thália Színházban játszott, és már pályafutása elején romantikus hősöket, szerelmesszerepeket alakított filmen és színpadon egyaránt.

A színész úgy látja, pályája kezdete óta átalakult a színjátszás, és bár nincsenek ellenére a modern felfogású darabok, mégis a klasszikusok klasszikus módon eljátszva állnak legközelebb az ízléséhez.

– Shakespeare Hamletjét diákkoromban láttam először a Nemzetiben, az én ízlésemnek talán az felel meg a leginkább. Sokszor úgy érzem, hogy aki modernül akarja megrendezni a Hamletet, az nem igazán tud mit kezdeni az alapművel. A Hamletbe nem kell semmit belemagyarázni vagy arra felépíteni, hogy mit üzen a mának, mert ezek a színdarabok eleve az örök emberi természetről és állapotról szólnak. Tessék ezt úgy színpadra állítani, ahogy megírták: színesen, szellemesen és okosan. Csak nem átértékelve. Lehet és van létjogosultsága a másféle felfogásnak is, de hozzám az előző áll közelebb – fejtette ki a színész.

A 75 éves Kovács István úgy érzi, még rengeteg energiája van
Fotó: Bach Máté

Kovács István játszotta a nagy klasszikus magyar filmek főszerepeit is, de megjelent A kőszívű ember fiaiban vagy a Pogány Madonnában is.

– Mindegyik szerepem emlékezetes volt, és ha akarom, ha nem, ezek a filmek azóta szimbólumokká váltak. A sors valóban a tenyerén hordoz, hisz Várkonyi Zoltán filmjeiben én játszhattam Kárpáthy Zoltán vagy az Egri csillagokban Bornemissza Gergely szerepét. Nem telik el úgy hét, hogy ne tűznék műsorra az Egri csillagokat, és ez elképesztő, hisz már 51 éve készült, de a nézők még mindig szeretik. Mindegyik filmhez kedves emlék köt, de ezekhez kimagaslóan – mondta Kovács István.

A tavaly bemutatott, 4K minőségben felújított történelmi film megnézése is nagyon megérintette, és nem értette, miért, hisz már rengetegszer látta, de rájött, hogy „a közönség jelentős része eddig csak tévéképernyőről ismeri az Egri csillagokat, hiszen a hetvenes években vetítették utoljára moziban, viszont nem ilyen jó minőségben. Egészen más élmény ­szélesvásznú, gyönyörűen színezett filmként nézni, mint otthon.”

Kovács Istvánt jelenleg a Karinthy Színház Nercbanda című musicaljében lehet látni. Más, új darabban egyelőre nem játszik, még csak körvonalazódó tervei vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.