Látogatható Baráth Ferenc tervezőgrafikus kiállítása a Vigadó Galériában

Baráth Ferenc Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja életmű-kiállítással összegzi 75, művészetben eltöltött évét. A Pesti Vigadóban megrendezett tárlata legfontosabb munkáit mutatja be a hetvenes évektől napjainkig, pályakezdésétől a legérettebb munkákig. 

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 18:18
null
Fotó: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnaptól újra megnyitó Pesti Vigadóban felállított Képrelációk című tárlat két kiállítási szinten mutatja be a tervezőmunkákat, vagyis a plakátokat, valamint a térgrafikákat, legújabb munkákat, amelyeket a művész érzékeny vizuális szonetteknek, haikunak nevez korábbi erőteljes munkáihoz képest. Baráth Ferenc a közép-európai kortárs plakátművészet nemzetközi hírű mestere azt vallja, hogy

a plakát szabad forma, rajta bármi bárhová kerülhet, hisz a célja a figyelemfelkeltés, meghökkentés, elgondolkodtatás.

„A plakát az utca művészete, formálja, műveli az utca emberét. Ahhoz, hogy érvényesülni tudjon, két ember műveltségére van szükség: a megrendelőére és az alkotóéra” – fogalmazta meg egy korábbi interjúban.

Baráth Ferenc tervezőgrafikus Magyarkanizsán született 1946-ban. A Képzőművészeti Középiskolát Újvidéken 1966-ban fejezte be, 1968-től 1970-ig a belgrádi Képzőművészeti Akadémia festészet szakos hallgatója volt. Pályája 1965-ben a Forum Kiadó szellemi környezetében indult Újvidéken, és a legprogresszívebb avantgárdnak számító Új Symposion folyóiratban kapott először meghatározó útmutatást. Egy 1986-ban kiadott katalógus Jugoszlávia 11 legjelentősebb tervezőművésze közé sorolta. 1992-ben Újvidékről Magyarországra hívták a Magyarok Világszövetségének szerkesztőségébe művészeti vezetőnek, így az anyaországban is elismertté vált. Baráth Ferenc a Magyar Plakát Társaság alapító tagja, rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi biennáléknak, rangos kiállításoknak.

A vigadó galériabeli kiállításon bemutatja a legjelentősebb munkákat, így helyet kapnak a leegyszerűsített konstruktivista formavilágú, mértani testeket bemutató konstruktív geometrikus világú munkái éppúgy, mint a színházi plakátok, amelyekkel iskolát teremtett, ahogy Zalán Tibor író nevezte, a díszplakátét, amely a díszelőadás és díszbemutató analógiájára született.

 

Baráth Ferenc jubileumi, összegző kiállítása június 20-ig látható a Pesti Vigadó földszinti és alagsori kiállítótermeiben.

A járványhelyzet miatt előre rögzített és online publikált megnyitót ITT lehet megtekinteni. Alant pedig egy Baráth Ferenccel készült korábbi beszélgetés látható, amelyben kifejti nézőpontját a színházi plakátokkal kapcsolatban (is):

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=x22SlgJez_I&t=10s[/embed]

Újra megnyitotta kapuit a Pesti Vigadó

Fél év kényszerszünet után a Magyar Művészeti Akadémia székházában minden kiállítási teremben új, eddig még nem látható tárlatok várják az érdeklődőket. A 90 esztendős Hager Ritta textilképzőművész Belső csend, a 80 esztendős Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész LXXX, a 75 éves Baráth Ferenc grafikusművész Képrelációk – plakátok és térgrafikák, valamint a 80 éves Bakos István tervezőgrafikus és a 75 éves Árendás József grafikusművész közös, A+B címet viselő tárlata is tegnap volt először megtekinthető. Júniusig meghosszabbították a Harag György életmű-kiállítást, amely az MMA által szervezett Harag György-emlékév részeként már az elmúlt év vége óta várta látogatóit. A Pesti Vigadó épülete a korábban szokásos, heti hét nap tart nyitva, 10–19 óra között. A Vigadóban a járványügyi előírásoknak megfelelően továbbra is kötelező a maszk viselése, a kiállítások kizárólag védettségi igazolvány bemutatásával, a távolságtartási szabályok betartásával látogathatók!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.