Plácido Domingo különleges ajándéka a Virtuózoktól

– Harmincéves korom óta mondom, hogy egy napon majd fiatal művészeket szeretnék segíteni. Ez mindig is nagy álmom volt. – Korunk egyik legnagyobb operaénekese, Plácido Domingo vallomásával kezdődik az a video, melyet a magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok készített neki, a 80. születésnapjára. YouTube-csatornájukon tették közzé a megható képsorokat, melyen a gyerekek köszöntik a művészt. Egy különleges hollóházi porcelánvázát is készíttettek neki, melyre az összes eddigi operaszerepét festették fel arannyal.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 19:30
DOMINGO, Plcido
Salzburg, 2020. augusztus 7. Plácido Domingo spanyol operaénekes (b) átveszi az életmûdíját az Osztrák Zenei Díjak gálaestjén a salzburgi repülõtéren 2020. augusztus 6-án. MTI/EPA/Andreas Schaad Fotó: Andreas Schaad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hatvan éve varázsolja el jellegzetes, érzelemdús hangjával közönségét Plácido Domingo. Eddig csaknem 4000 előadást adott énekesként, de több mint 150 szerepet is eljátszott az összes jelentős operaházban. Ezenkívül karmesteri és operamenedzseri pályafutása is jelentős. A nyolcvanévesen is aktívan dolgozó művész mottója: „Ha leállok, berozsdásodom.” Sokszor megkérdezték tőle, hogy abbahagyja-e valaha az éneklést. Mindig azt válaszolja, hogy egy nappal sem fog tovább énekelni, mint kellene. De egy nappal sem fog kevesebbet énekelni, mint amire képes.

Teo Gertler különdíjat vehetett át Pácido Domingótól
Fotó: Virtuózok

Nagy érdeme, hogy az 1990-es években új terepet talált a klasszikus zene elfogadására. A három tenor egyikeként Luciano Pavarottival és Jose Carrerasszal együtt olyan közönséggel is megszerettették ezt a műfajt, akiket korábban nem érdekelt a klasszikus zene. A sikert mutatja az is, hogy a „Tenorissimi” albumai több mint 20 millió példányban keltek el.

Magyarországra gyakran utazik. A magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok legfontosabb mentorának őt tartja. Nemcsak gyakran találkozik a virtuóz tehetségekkel, hanem több nemzetközi koncerten is felléphettek már a fiatalok Plácido Domingo vezényletével. 2020-ban az öt országban sugárzott tehetségkutató műsor zsűrijében is helyet foglalt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.