Ratkó Józsefre emlékeztek Nyíregyházán

A költő halálának tavaly volt harmincadik évfordulója, de különböző nehézségek miatt tolódott az emlékére rendezett konferencia.

Gőz József Miklós
2020. 11. 21. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó nevezetes esemény volt a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban az egyhónapos bezárás előtt a Leszek haláltól ronthatatlan címmel rendezett Ratkó József-emlékkonferencia.

A József Attila-díjas költő halálának tavaly volt harmincadik évfordulója, de különböző nehézségek miatt idei őszre tolódott a Ratkó József költő emlékére rendezett konferencia. A könyvtár a társszervező Nyíregyházi Egyetem nyelv- és irodalomtudományi intézetével együtt már a harmadik ilyen összejövetelt rendezte meg a Nyírség nagy irodalmárai tiszteletére. Korábban Krúdy Gyula és Móricz Zsigmond munkásságát tekintették át hasonló alkalomkor.

A könyvtár YouTube-oldalán videón is közreadott konferencián a hallgatóság megismerkedhetett az Istentapasztalat(lanság) és a hiányérzet összefüggéseivel Ratkó lírájában, a nyersesség és az emelkedettség katartikus szimbiózisával a költő Segítsd a királyt! című drámájában. Más előadás Ratkó József egyéb drámáit boncolgatta, Szophoklész és 1956 a Ratkó-drámákban címmel. Többen a költő nyelvezetét, verseinek a népdalhoz való viszonyát, verstani jelenségeit, emberi magatartását, illetve műfordítói tevékenységét elemezték.

Ratkó József művei a konferenciateremben Fotó: Trifonov Éva

Többször is szóba került Ratkó József Segítsd a királyt! című drámája, amelyet a nyíregyházi Móricz Zsigmond és a debreceni Csokonai színház is bemutatott. Ebben Szent István királyunkat az után ábrázolja, amikor fia szerencsétlen halálával megszakadni látszik a jogfolytonosság, ismét felmerül, hogy jó lesz-e a Nyugathoz csatlakoznunk, vagy inkább maradjuk a Keletnél. Az elemzők szerint a vívódás ábrázolásában szerepet játszott a költő szeretett fiának tragikus halála is. Az is kitűnt, hogy igazi közéleti költőről beszélnünk, akit nem tekintett el az ötvenes-hatvanas évek társadalmi ellentmondásaitól. Átjön ez a miniszter nagynénjéről (Ratkó Anna miniszter, akinek e nevéhez fűződik az abortusztilalommal teljes Ratkó-korszak és az ötvenes években az 1956-ig születetett Ratkó-gyerekek) írt szatirikus versében, de más művekben is. Érdekes követni azt az utat, amelyet a költő bejárt a kezdeti nyers-nyakas lírától a népdalra is hasonlító tudatos versekig.

A rendezvénynek a könyvtár kamaraterme adott helyt, amelyet erre az alkalomra a költő rekvizitumaival, fényképeivel, köteteivel látták el, ami hozzájárult, hogy a résztvevők és a hallgatóság még jobban átélje a fiatalon elhunyt költő életét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.