Salgótarjánban elevenen él Zenthe Ferenc kultusza

2012-ben a Kossuth-díjas színművész nevét őrző színtársulatot alapítottak, azóta a színház közel kétszáz előadást jegyez, és a Vidéki Színházak Találkozóján már két alkalommal elismerték munkáját.

Szilléry Éva
2020. 01. 23. 11:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salgótarján egyik városrészén, Salgóbányán született száz éve Zenthe Ferenc Kossuth-díjas színművész, akinek emlékét halála óta a megyeszékhely rendkívüli odaadással ápolja. 2012-ben nevét őrző színtársulatot alapítottak, azóta a színház közel kétszáz előadást jegyez, és a Vidéki Színházak Találkozóján már két alkalommal elismerték munkáját. Simon Lajos, a teátrum igazgatója lapunknak a Zenthe Ferenc-emlékév apropóján arról beszélt, hogy a városban a színész kultusza már a halálát megelőző években megkezdődött.

– A legnagyobb szívfájdalmunk, hogy országszerte ismert művészként nem nagyon jelent meg a városban Zenthe Ferenc mint előadó, élete végén azonban egy darabbal, a Turini nyárral eljött, akkor nagy tisztelettel köszöntötte őt a publikum. Halála évében emlékparkot hoztak létre a tiszteletére, 2008-ban mellszobrot kapott, majd a lábnyomát őrző gránitlapot is elhelyezték – tájékoztatott az igazgató. Mint mondta, a színházalapítás ötlete régóta érett a helyiekben, ugyanis a megyeszékhelynek nem volt saját professzionális színháza. 2012-re ifjabb Zenthe Ferenc közreműködésével megalakult a Zenthe Ferenc Színház; az első évben harminchárom előadással indult, idén pedig nyolc premierdarabot állít színpadra. Az ország legfiatalabb kőszínházaként arról is gondoskodnak, hogy olyan helyekre is eljussanak, ahol a közönség ritkán láthat színpadi előadást, de gyakran vendégszerepelnek Budapesten is.

Zenthe Ferenc születésének előestéjén, április 23-án díszvacsorán emlékeznek pályatársak, művészbarátok részvételével a város neves szülöttére, másnap szokás szerint megkoszorúzzák a Nemzet Színésze sírját a Farkasréti temetőben, s nem maradhat el a Zenthe-emléknap sem Salgóbányán.

Az emlékév részeként, valamint a város alapításának közelgő évfordulója alkalmából drámapályázatot hirdetett a színház. Erre olyan műveket várnak, amelyek Zenthe Ferenc valamelyik filmjéből merítik a témájukat, azok színpadi adaptációinak minősülnek, a 2022-es városalapítási centenáriumhoz kötődően pedig Salgótarján sorsfordító történelmi eseményeinek színpadra gondolásával vagy a megyeszékhely jelentős személyiségének életével foglalkozó darabbal lehet pályázni.

Nemcsak a színház tiszteleg a Kossuth-díjas művész életműve előtt: az emlékév szervezőinek célja az, hogy a város egészét bevonják az emlékezésbe, a Magyar Posta pedig áprilisban centenáriumi Zenthe-bélyegsorozatot ad ki a színész arcképével.

A városi Apolló mozi arttermében szeptemberben Zenthe-filmeket adnak, a legemlékezetesebbek, mint A Tenkes kapitánya, a Gábor diák és a Feltámadott a tenger mellett sok más filmszerepben is látható lesz a művész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.