Sikeres volt a Sziveri János zenei pályázat

A december 15-én zárult, Sziveri János költő emlékére hirdetett nyílt zenei pályázatra közel százan jelentkeztek és szinte minden zenei műfajból érkezett alkotás.

Magyar Nemzet
2021. 02. 01. 13:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sziveri János költő 1990. február 1-jén hunyt el. Emlékére a Kertész Imre Intézet most nyílt zenei pályázatot hirdetett, amely december 15-én zárult. Az intézet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a pályázatra közel százan jelentkeztek és szinte minden zenei műfajból érkezett alkotás: a komolyzenétől a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. Mint írják, a Kertész Imre Intézet által kiírt pályázat célja a fiatalon elhunyt vajdasági költő életművének népszerűsítése, műveinek eddig még sosem hallott formában való zenei feldolgozása, újragondolása, valamint a tavaly megjelent A szélherceg című kötetének megismertetése volt.

„Klasszikus képzettségű zeneszerzők, könnyűzenei producerek, professzionális zenészek és amatőr zenekedvelők is egyaránt színvonalas munkákat küldtek be a pályázatra. A sok hazai mellett számos határon túli alkotó jelentkezett, többségében a Vajdaságból, Sziveri János szülőhelyéről” – idézi a közlemény Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatójának szavait.

Szabó Tamás elmondta: a pályázat sikere nemcsak a pályázók számában, hanem abban is megmutatkozott, hogy újszerű zenei megközelítést kaptak a versek. A pályázók között van olyan, aki már sok éve kimondottan versek megzenésítésével foglalkozik és jól ismeri Sziveri János műveinek különleges világát, egyedi stílusát. Ugyanakkor sok fiatallal ez a pályázat ismertette meg a költő életművét, ezért is számítanak értékesnek az egyedi, korszerű feldolgozások. A pályázati anyagban csatolt szinopszisokban sokan számoltak be arról az inspiráló élményről, amit a számukra kevéssé ismert Sziveri életművel való találkozás jelentett – tette hozzá a programigazgató.

Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyert, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthetnek el. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaművekből a Sziveri30 zsűrije egy válogatáslemezt állít össze, amelyet a Kertész Imre Intézet digitális terjesztésben jelentet majd meg – áll a közleményben.

A Sziveri János zenei pályázatot 2020. október 8-án hirdette meg a Kertész Imre Intézet, Sziveri János A szélherceg című verseskötetének bemutató estjén. Az ötfős zsűri által a legjobb háromnak ítélt helyezettet Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója hirdette ki.

A Kertész Imre Intézet Sziveri pályázatának első három helyezettje: Veres Tilda Panna, Bogdán Norbert Lano valamint Halász Máté és a BLCKFSH Project.

Tekintsék meg az online bejelentés videóját:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VPW5h3IR8C0[/embed]

A további részletekről a Kertész Imre Intézet Pályázat menüpontban tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.