Sorsdráma és fekete komédia

A száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadarra emlékezik a Pécsi Nemzeti Színház bemutatója; a szombathelyi Weöres Sándor Színház napjaink terrorfenyegetettségére reflektál egy orosz kortárs művel, a budapesti Tháliában pedig a nagy sikerű Trainspotting című film színpadi adaptációját láthatjuk. A vidéki és budapesti teátrumok őszi első bemutatói erős évadkezdést ígérnek, ezek közül szemezgettünk.

Szilléry Éva
2019. 08. 30. 11:48
null
Jelenet a Rocco és fivérei című 1960-as filmből. A történetet a Nemzetiben állítják színpadra Forrás: Örökmozgó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vígszínház nyomja meg elsők között az előadás kezdetét jelző csengőt, A nagy Gatsby című, világsikert aratott regény színpadi adaptációját ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatjuk szeptember 5-től a nagyszínpadon. Szerzői művel állunk szemben, Vidnyánszky a rendezés mellett a szövegkönyvet alkotótársával, Vecsei H. Miklóssal közösen jegyzi. A darab zenéjét Kovács Adrián komponálta.

Kern Andrással, Lukács Györggyel és Börcsök Enikővel a főbb szerepekben, a teátrum másik játszóhelyén, a Pesti Színházban szeptember 5-én mutatják be Spiró György Honderű című munkáját, Valló Péter rendezésében. A komédia története szerint három, sokat megélt öregúr a barátnőjüknél, Annamarinál találkozik, hogy egy becsületbeli ügy végére járjanak. A szerző így fogalmazott a műről: „A keresztény középosztály legjobbjairól írtam meg a Honderűt, és nagyon szeretem.”

Erős évadkezdés ígérkezik vidéken: Szombathelyen a Terrorizmus, a ­2001-es terrortámadások ihlette kortárs orosz dráma kerül színpadra; abból az évből, amikor a világ rádöbbent, hogy a támadások a legváratlanabb helyen, akárhol bekövetkezhetnek. A Presznyakov testvérek darabja hat szürreális, groteszk humorral átitatott jelenetet dolgoz fel, ezek mentén a mindennapi életünk alakjai között lappangó szorongásról beszél. A szerzőpáros legtöbbet játszott darabját az olasz származású Luca Cortina rendezi és a szombathelyi Anima Sound System szerzeményei adják a zenei aláfestést.

Hazai ősbemutatóval készül a székesfehérvári Vörösmarty Színház: Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező 2011-ben Párizsban bemutatott alkotását, Az én kis hűtőkamrámat Novák Eszter rendezésében láthatjuk. A szerző 2011-ben megkapta a Molière-díjat és a francia kritikusok éves elismerését is besöpörte. A történet egy tíz éve eltűnt nőről szól, akiről senki nem tud semmit, csupán a naplója maradt fenn, ami izgalmas képet fest életéről. A székesfehérvári pre­mier nemcsak a nagy sikerű kortárs szerző miatt figyelemfelkeltő indítás. Ezzel a drámával nyit a megújult Pelikán kamaraszínház is, és e történet mentén kezd közös alkotásba az egymás munkásságát meghatározó két pályatárs, Novák Eszter rendező és Tóth Ildikó színésznő. A darab bemutatója október 12-én lesz.

Jelenet a Rocco és fivérei című 1960-as filmből. A történetet a Nemzetiben állítják színpadra
Fotó: Örökmozgó

Érdemes leutaznunk Pécsre, hiszen a Pécsi Nemzeti Színházban Csontváry Kosztka Tivadart idézi meg Az elveszett Csontváry című előadás, a festőművész halálának 100. évfordulóján. Jelenkori történeten keresztül mutatja meg, hogy mennyi bizonytalanság, legenda és titok lengi körül még ma is a magyar festészet e különös, magányos alkotóját. A nyomozás egy részben alcímű darab álomszerű időutazásba, vizsgálódásba vezet, amelyben Csontváry képeinek kalandos sorsára derül fény. Kovács Krisztina művét Paczolay Béla rendezi.

A Katona József Színház rendezője, a fiatal generáció egyik legegyénibb és legmarkánsabb alkotója, Székely Kriszta Miskolcon állítja színpadra a XX. század egyik legismertebb amerikai drámáját, Edward Albee Nem félünk a farkastól című művét. A baráti találkozóból feszült játszmává fajuló drámát szeptember 27-én mutatják be.

Októberben a Thália Színházba érkezik a nagy hatású brit film alapját jelentő regény színpadi adaptációja, a ­Trainspotting, a kultikus mű Horváth Csaba rendezésében elevenedik meg. A kilencvenes évek népszerű fekete komédiája őszintén és naturális eszközökkel mutatja be a függőségben élők életét. Horváth Csaba négy színészre osztotta a tizenkét karakter egyszerre pokoli és megrázó sorsdrámáját.

Erős és változatos évadnak ígérkezik a Nemzeti Színház következő évada is: Luchino Visconti Rocco és fivérei című darabját Vidnyánszky Attila rendezi, és szeptember 19-én láthatja először a közönség. A színházigazgató szavai szerint a darab színrevitelével azoknak az erőknek és értékeknek a felmutatása a cél, amelyek a vidék életének és hagyományainak tisztasága és a nagyvárosi létforma küzdelmei, lehetőségei között próbálnak hidat verni.

Nagy várakozás előzi meg a Rocco után egy nappal műsorra kerülő előadást, Euripidész Médeiáját, amelyben ismét együtt láthatjuk a Trill Zsolt és Szűcs Nelli színész házaspárt Skandinávia egyik legjelentősebb rendezőjével, Eirik Stubővel. A férfivilágnak alávetett női sors kíméletlen drámájáról Szűcs Nelli úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Színházban töltött eddigi éveinek legnagyobb kihívását tartogatja számára Médeia megformálása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.