Szent László lovagkirályt idézik meg az új népi rockoperában

Mindenekelőtt a magyar családok és a magyar fiatalok figyelmébe ajánlja legújabb nagyszabású produkcióját a Nemzeti Lovas Színház. A Szent László, a lovagkirály című népi rockopera az izsáki ősbemutatón mintegy száz szereplőt és hatvan lovat vonultat fel korhű elemekkel, csatajelenetekkel, kaszkadőrmutatványokkal, ugyanakkor a haza iránti hűség és az erkölcsi értékek felmutatása adja majd az előadás lelkiségét és mondanivalóját. A Szent László királyt alakító Pintér Tibor igazgatóval beszélgettünk.

Zana Diána
2021. 06. 14. 6:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A források erős, hatalmas termetű férfiként, legendás képességű hadvezérként említik Szent Lászlót, aki még vezérei közül is kimagaslott. Hartvik püspök nemes lelkű, erkölcsös, erényes és mélyen vallásos emberként mutatta be. A néphit szerint fejére maga a Szűzanya tette a koronát, a néphagyomány Boldogasszony lovagjának vagy Szűz Mária választott vitézének is nevezi. Még életében olyan legendák övezték, amelyekben egyesült a több ezer éves sztyeppei nomád hagyomány és a honvédő keresztény szent alakja.

Úgy tartották, halála után is többször megjelent népe között, és csodát tett ott, ahol a legnagyobb volt a szükség. Négy Szent László-legenda is kibontakozik a Nemzeti Lovas Színház előadása során, a történet alapját pedig Arany János Szent László című költeménye adja, amelyben Lajos király a kor legjobb bajvívóját, Laczfi Endrét küldi főként székely lófőkből álló csapatával a betörő tatár sereg ellen. A székelyek vesztésre állnak, amikor Szent László kikel váradi sírjából, és győzelemre segíti népét a pogányok ellen.

Szent László a magyarságot talán leginkább megtestesítő személyisége a történelemnek – véli Kásler Miklós. Az izsáki sajtótájékoztatón az emberi erőforrások minisztere Prohászka Ottokár gondolatait idézte, amelyek szerint Szent László megjelenítette a magyarság ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet, a szakralitást, amelyet nagyfejedelem ősei képviseltek itt a földön. Mint mondta, komoly feladat mindezt történelmi hűséggel színpadra vinni úgy, hogy a jelenkori ember is átérezze a jelentőségét, aki sokszor már elszakadt az ősi tradícióktól.

A lovagkirályt Pintér Tibor alakítja Fotó: Balogh Sára Borbála

– Fontos mérföldkő ez az életemben. Minél többet tudtam meg a lovagkirályról, annál inkább éreztem a felelősséget – árulta el Pintér Tibor, aki külsőleg is a szerephez kívánt igazodni; hosszú haját és szakállát látva ezt nem is vonjuk kétségbe, ugyanakkor – mint mondta – ennél sokkal fontosabb a belső harmonizáció; a méltóságteljes egyéniséget, a minőséget képviselő uralkodót kell megformálni, mégpedig úgy, hogy ne legyen semmiféle túljátszás. Egyszerűen már azzal is, ahogy ül a lovon, éreztetnie kell: ő Szent László. A darab elején ráadásul még csupán szellemként nyilvánul meg a lovagkirály.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=M6RkiS0fzQ8[/embed]

Érdemes ellátogatni július 9-én Izsákra a premierre, ahova ezerötszáz nézőt várnak, ugyanis ezen a helyszínen közel száz szereplő és mintegy hatvan ló vonul fel. Az előadáshoz a Kiskunhalasi Lovasbandérium és az izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes is csatlakozik. A Nemzeti Lovas Színház színészei pedig a világon egyedülálló módon ötvözik a színművészetet a szabadidomítás misztikumával, a trükklovaglás akrobatikusságával, a díjlovaglás kecsességével, valamint a díjugratás magasiskolájával. A Szent László, a lovagkirály című népi rockopera főszerepei­ben Pintér Tibort, Ilyés Jenifert, Mohácsi Márkot, Pápai Kírát, Papadimitriu Athinát, Gazdik Dávidot, Csizmadia Ákost és Bencze Sándort láthatjuk és hallhatjuk majd.

A látvány tehát garantált. Pintér Tibor elmondása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyarságkutató Intézet támogatásával elkészült nagyszabású produkcióval arra törekedtek, hogy a harci jelenetek olyan hatást érjenek el, mintha csak egy történelmi film képkockái kelnének életre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.