Szépen illusztrált, szerethető meseuniverzum

A Hercegnők című könyv három klasszikus mesét tartalmaz (Hamupipőke, A herceg és a hercegnő, Csipkerózsika) – a szövegeket Anna Casalis írta (át), az illusztrációkat Tony Wolf készítette.

Nagy Koppány Zsolt
2021. 04. 24. 7:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1930 és 2018 között élt olasz rajzoló, Antonio Lupatelli (művésznevén Tony Wolf) több könyvéről írtunk már lapunk hasábjain, és mindig elismerően szóltunk arról a néhány jól azonosítható, könnyen felismerhető vonással hangulatot és saját univerzumot teremtő illusztrátori technikáról, amely a szerző sajátja. A napokban megjelent Hercegnők című könyv három klasszikus mesét tartalmaz (Hamupipőke, A herceg és a hercegnő, Csipkerózsika) – a szövegeket Anna Casalis írta (át), az illusztrációkat Tony Wolf készítette.

A nagy alakú könyv igen szép kivitelű, a kiadó hat éven felülieknek ajánlja, klasszikus mesék és klasszikus illusztrációk, híján minden mostanában divatos „progresszivitásnak”; a rajzok meg annyira szépek és aranyosak, hogy még az én kőszívemet is meglágyították, pedig nem gyakran lapozgatok Hercegnők című, rózsaszín könyveket.

A legapróbb részletekig kidolgozott illusztrációk vannak a könyvben Forrás: A kiadó

A Hamupipőkében még a két csúnya testvér is valahogy aranyos, persze azért kellőképpen karikatúraszerű a fejük, hogy a kisgyerek élesen szétválaszthassa a világ dolgait, és megkülönböztessen jót a rossz­tól, ahogy az már a dolga és hasznos feladata neki évszázadok óta – de legalábbis mióta ezek a mesék először megszülettek. A két ismertebb mese közé szúrt A herceg és a hercegnő zökkenőmentesen illeszkedik a kötetbe, a szövegek nagyon szépek és igényesek, sőt némi alapszintű pszichológiát és „emberi tényezőt” is tanítanak itt-ott a gyermekeknek – például amikor Hamupipőke megjelenik a bálban, többek között így írja le a jelenlévők reakció­ját a szerencsére ráérős és nem csak a történet előrevitelére koncentráló szerző: „Hamupipőke olyan kecsesen táncolt, hogy a többi vendég körülállta és hitetlenkedve bámulta. A nők a haját meg a ruháját méregették. Sokan elhatározták, hogy ők is ilyen ruhát varratnak maguknak – már ha sikerül efféle finom, drága anyagot szerezniük.”

A legapróbb részletekig kidolgozott, nem spórolós illusztrációk teljessé teszik nemcsak a szöveget, hanem a megképzett meseuniverzumot is, ahol a karanténban megfáradt gyermekeink szívesen töltenek el egy-két órát, még akkor is, ha már nagyobbacskák. Ajánljuk szeretettel!

Tony Wolf: Hercegnők. Rajzolta: Tony Wolf. Írta: Anna Casalis. Manó Könyvek, Budapest, 2021.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.