Új tudományos folyóirat indult Pécsen

2019. 08. 08. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kultúratudományi Szemle néven tudományos folyóiratot indított júliustól a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar gondozásában kiadott periodika évi négy alkalommal jelenik meg, az évzáró szám a tervek szerint mindig angol nyelven lesz olvasható. Szécsi Gábor, a folyóirat főszerkesztője lapunknak elmondta: megpróbálják közelíteni egymáshoz a kultúrával foglalkozó különböző tudományos területeket, elősegíteni a tudományközi együttműködést, és igyekeznek az olyan – egyre égetőbbé váló – kulturális problémákra reflektálni, mint a digitális média hatására bekövetkező társadalmi változások, az olvasási készségek romlása és más pedagógiai kérdések. A tanulmányokban a különböző témák gyakorlati vetületei-re is szeretnének rávilágítani, és átjárást akarnak biztosítani az alkalmazott kutatás irányába is.

– Amellett, hogy áttekintést kívánunk nyújtani a kultúratudományi területről, szeretnénk elérni, hogy a periodika tudományos műhely alapjává is váljon. Olyan folyamatosan működő tudományos, szakmai műhely létrehozása a célunk, amely konferenciákkal, workshopokkal, valamint egyéb találkozókkal és más kisebb rendezvényekkel is jelt adna magáról. A workshopok anyagából pedig kétévente tervezünk megjelentetni tanulmányköteteket – sorolta a PTE tanszékvezető egyetemi tanára. Hozzátette: nemzetközi együttműködést is szeretnének kialakítani.

– A szerkesztőbizottság tagjai között külföldi egyetemek oktatói – elsősorban határon túli magyar kutatók – is megtalálhatók. Ezenfelül is jelentős nemzetközi szellemi holdudvarunk van, amelyet szeretnénk tovább építeni. Célunk, hogy néhány éven belül a nemzetközi tudományos élet képviselői is ismerjék a szemlét – mondta Szécsi Gábor.

Az egykor Kecskemét polgármestereként is tevékenykedő főszerkesztő hangsúlyozta: a folyóirat egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a friss perspektívával bíró fiatal kutatóknak is teret adjanak.

– Sőt, a Műhely elnevezésű rovatban akár az érdeklődő és tehetséges egyetemi hallgatók is lehetőséget kaphatnak gondolataik közlésére. A Fórum rovatban pedig a gyakorlat felé szeretnénk kinyitni a kapukat, és a döntéshozókat is bevonnánk a dialógusba. Szívesen várjuk például felkészült szakpolitikusok tudományos igényességgel elkészített tanulmányait is.

Boros János – a szerkesztőbizottság elnöke, a PTE egyetemi tanára – az első szám említett rovatában például a magyar felsőoktatásban – elsősorban a bölcsészettudományban – észlelhető trendekről írt, és remélhetőleg sokféle véleményt, hozzászólást generál majd a témával kapcsolatban – fejtette ki.

A szerkesztőbizottságban több neves, nemzetközi szinten elismert magyar oktató is megtalálható, például a legendás pedagógusként is számontartott egyetemi tanár, Szabó Tibor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Társadalomelméleti tanszékének egykori vezetője, aki egyebek mellett az olasz kultúrának, azon belül pedig Dante Alighieri művészetének és filozófiájának az elismert kutatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.