Világörökségnek jelölnék a dánok és a németek példás együttélését a határtérségben

A dán kormány a békés együttélés követendő példájaként a szellemi világörökség UNESCO-féle listájára jelölné a dánok és a németek példás együttélését a két ország határtérségében – jelentette be kedden Mette Bock kulturális miniszter.

Forrás: MTI2019. 02. 05. 20:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezésről jövőre döntenek, a dán-német határ kijelölésének 100. évfordulóján.

A dán-német együttélés a határtérségben példamutató mintája annak, hogyan lehet megvalósítani többség és kisebbség békés együttélését a határ két oldalán, és mindezt háborúk és konfliktusok jellemezte történelem után. Ha körülnézünk a világban, ez egészen egyedülálló – mondta a miniszter.

Schleswig-Holstein német tartomány miniszterelnök, Daniel Günther „nagyszerű eredménynek” nevezte, hogy nemzetközi listára jelölik a többség és kisebbség együttélésének térségbeli modelljét.

A dániai németek és a németországi dánok szervezete a múlt év elején indítványozta mindkét országban a dán-német határtérségben megvalósuló együttélés szellemi kulturális örökségként való elismertetését.

Németország és Dánia „a német-dán kulturális barátság évének” nyilvánította 2020-at.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.