„Zsidó nemzetiségű hölgy és magyar hazafi”

Révayné és Tormay könyveit el kell olvasnia mindenkinek, hogy megérthessük a veszélyt.

Magyar Nemzet
2020. 05. 19. 11:48
null
Raffay Ernő Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tormay Cécile 1920-ban kiadott emlékezései (Bujdosó könyv) után, 1936-ban jelent először meg Révay Mór Jánosné könyve, amelyben ő is 1918-1919. évi élményeit írta le. Tormay Cecíliát a „felszabadúlás” után antiszemitizmussal vádolták, pedig csak néven nevezte a megnevezhetetleneket. Olvasom Révay Mór Jánosné könyvét, s meglepődők, hogy a zsidónak született könyvkiadó, Révay Mór János (Révai Nagylexikon!) felesége, a szintén zsidó nemzetiségű hölgy és magyar hazafi emlékezéseit, s azt látom, hogy helyenként azokban a témakörökben, amelyek miatt Tormayt antiszemitázzák, Révayné még keményebben, határozottabban fogalmaz.

Mivel e sorok írója királypárti, örömmel olvassa e könyvben, hogy Károlyiék „Elcsapták a királyt, el a királyságot. Szerintem nagy kár volt megtenniök, mert történelmi múltunk és népünk érzelmei, tradíciója, természete (pártoskodás) nem kedveznek a köztársaságnak.” Minél előbb vissza kell állítani a Magyar Királyságot, amely az állam vezetését stabil alapokra helyezi!”

A két hölgy könyvének adatai, világszemlélete, magyarságképe – ahogyan azt egy titkosszolgálati tábornok mondta 1991-ben: „megerősítő jellegű információkat” tartalmaznak e sötét korra vonatkozóan. Emiatt a nagyszerű magyar hazafi, Révay Mór Jánosné könyvét mindenkinek ajánlom, de különösen ajánlom azoknak a „jobboldali” történészeknek és honlapoknak akik és amelyek, remélem csak eddig, gyalázták Tormayt, s dicsérték Károlyit.

Révayné és Tormay könyveit el kell olvasnia mindenkinek, hogy megérthessük a veszélyt, a belső ellenség tevékenykedését. Mindkettő bizonyítja, kik voltak a kereszténység és a magyar nemzetállam ellenségei. Akkor és most.

Révay Mór Jánosné: A bolsevizmus napjai. Naplójegyzetek 1918 – 1919. Szerkesztette: Szakács Árpád. Köröstárkány-Balatonfőkajár 2020. Kárpátia Stúdió.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.