Felvonul az acélgárda

Harminchat esztendő. Ennyi telt el a Pokolgép megalakulásától a jubileumi nagy koncertjükig.

2020. 12. 03. 13:08
null
Pokolgép 35. jubileumi koncert, DVD, Grund- Records, 2020
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cél az volt, hogy egy ilyen nagyon régi zenekarnak, mint a Pokolgép, legyen egyetlenegy DVD-je – hangzik el a csapattagokkal készült videóinterjúban, a digitális mozgóképanyag extra menüpontjában. Csak épp azt nem teszi hozzá Kukovecz Gábor, a zenekar alapító-gitárosa, hogy – végre! Pedig helyénvaló lenne. A külső szemlélőben felvetődik a kérdés: vajon miért kell egy sztárzenekarnak három és fél évtizedet várakoznia saját DVD-anyagra? Miképpen az is, miért a csapattagoknak kell saját gázsijukból összedobni a kép-, illetve hangrögzítés költségeit? Még szerencse, hogy a vágás, szerkesztés, valamint az utómunkák összességében mintegy hét számjegyű (!) összegre rúgó műveletét – hála és elismerés Kleineisel Márk dobosnak – házon belül tarthatták.

Harminchat esztendő. Ennyi telt el a Pokolgép megalakulásától 2018. június 8-ig, vagyis a zenekar jubileumi nagy koncertjéig, amelynek – tekintettel az időjárás szeszélyeire, valamint a felfokozott érdeklődésre – a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont. Szó se róla, megadták a módját, hiszen az Omen bemelegítése és a Pokolgép aktuális felállása – ez utóbbit rögzítették mozgóképanyagon – mellett a harmincéves évfordulós megemlékező bulihoz hasonlóan az 1985 és 90 között taroló Kukovecz Gábor, Kalapács József, Nagyfi László, Pazdera György és Tarca László formáció lépett színpadra. Kár, hogy erről az attrakcióról nem készült mozgóképi dokumentum…

Pokolgép 35. jubileumi koncert, DVD, Grund-Records, 2020

Pályatársaihoz hasonlóan a Kukovecz alapította és vezette acélgárda is megjárta a poklok mélységes bugyrait; az aczéli kultúrpolitikával nehezen fért meg a kemény fémzene, amely a nyolcvanas évtized elején igencsak újdonságot jelentett idehaza. Már 1980-ban is léteztek, ám Pokolgép néven csupán két évvel később léptek színpadra. Miként a zenekari népvándorlás sem kerülhette el őket: Paksi Endre a kiszállás, valamint a kétéves kitérő után megalakította az Ossiant, a fronton Kalapács Józsefet Rudán Joe váltotta, de gitárosok, dobosok is szép számmal megfordultak a csapatban. Nem egyedül művelték a stílust, a Lőrincz Tibor vezette Stress, de egy ideig a HIT is e területen mozgott. Mindenesetre a Pokolgépet tartják a heavy metal hazai letéteményesének, amely szerencsére nem az egysíkú, felpörgetett tempójú, monoton, dallamtalan, hörgős-zúzós (trash, death és egyéb alfajú) változat mellett tette le a voksát, ehelyett inkább a műfaj igényesebb oldalát választotta. Persze nem elvonatkoztatva a főbb zenei, valamint külsőségben „kötelező” stílusjegyektől (bőr, fémszegecsek, láncok), hiszen mégiscsak heavy metal bandáról van szó. Napjainkig megjelent tizennégy plusz egy (angol nyelvű) stúdiólemezük jó néhány szerzeménye generációk metalhimnuszává lett.

Ezekből vonultat fel a magasba törő lángcsóvás, látványelemekben gazdagon bővelkedő arénás koncert is szép számmal. A Totális metál album – nomen est omen – Pokolgép című opusza kezdésnek mindjárt ízelítőt ad abból a 71 perces koncertblokkból, amely mindvégig izgalmas, fordulatokban bővelkedő, igényes muzsikát prezentál a nagyérdeműnek, amelyet többször is sikerül megénekeltetniük. Tóth Attila egyéni orgánuma közelebb áll Kalapácséhoz, mint Rudánéhoz, kitartott, nyújtott hangja komoly tartalékokat sejtet. A fáradtság legcsekélyebb jele nélkül nem csupán énekhangban, de mint frontember is magabiztosan uralja a terepet. A néhol a hiperűrsebesség határát feszegető (és a nemrég elhunyt Van Halen stílusát idéző) gitárszólókon Kukovecz Gábor és Z. Kiss Zalán osztozik, de Pintér „Pinyő” Csaba is rutinosan helytáll négyhúrosával. Külön figyelmet érdemel Kleineisel dinamikus, erőteljes, feszes dobolása, ami látványnak sem utolsó.

A Pokolgép nem átlagos, és nem „csupán” egy metalbanda. Kukovecz tanár úr (a szövegeket is nagyrészt ő jegyzi) jóvoltából Ady-verset zenésít meg (Szeretném, ha szeretnének), legutóbbi Metálbomba albumuk Ne köss belém című darabja pedig kódolt, ám félreérthetetlen üzenet az idegenszívűeknek, egyben felhívás a haza szeretetének fontosságára. De Szent István énekében, Péter Judit vendégművésznő előadásában sor kerül egy zenés imádságra is, az azt követő Ősi lázban tétele pedig magyarságunkról szól. A Pokolgép-koncert DVD-je egyszerre a múlt és a jelen, ugyanakkor előrevetíti a jövőt is.

(Pokolgép 35. jubileumi koncert, DVD, GrundRecords, 2020)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.