A világvadász

Hautzinger Gyula
2019. 04. 26. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidvégi Béla magát világvadásznak nevezi, de minden tettében ízig-vérig magyar. Most újabb könyvvel jelentkezik, amelyben hosszú, sikeres életpályáját ismerteti, természetesen teletűzdelve legsikeresebb, sokszor veszélyes vadászatainak izgalmas leírásával. Ez a könyv abban különbözik az előző, Nagyszénástól a Pan­theonig című kötetétől, hogy jóval elgondolkodtatóbb, ha úgy tetszik, meditálóbb az ember és a vadászat, a vadászat és a természet közötti kapcsolatot elemezve, egy sokat tapasztalt ember véleményét kifejezve.

A Zalából, Keszthelyről 1956 őszén, az akkori Mezőgazdasági Akadémia padsoraiból hosszú útra induló fiatalember nagy utat tett meg. Angliában szakirányú egyetemi tanulmányait befejezve az azt követő évtizedekben az élelmiszeriparban, a csemegekukorica tartósításában, Kelet-Közép-Európában a technológia elterjesztésében, marketingjének kifejlesztésében ért el gazdasági sikereket. Másrészről a híres angliai Purdey (páros) puskák térségbeli felkutatásában és gyári felújításában, majd értékesítésében.

Fiatalkorában a munka, kinti családalapítása mellett nem jutott idő arra, ami talán születése óta a génjeiben volt – vadászatra. Erre csak meglett emberként, de fogalmazhatunk úgy is, vagyonos emberként kerülhetett igazán sor. Ám azóta mindent elért, amire a világnak ezen a táján élő ember gondolni se merhet. Ennek az életútnak a közelmúltbeli betetőzése – mindeddig egyedüli európaiként – a vadászok Oscarjának, a Pantheon-díjnak az elnyerése.

A könyvben különösen megnyerő, ahogy a szerző emberi kapcsolatairól, családi kötődéseiről ír. Ugyanakkor ahogy az ember-vadászat-természet kapcsolatát elemzi. Különösen az elmúlt években lett élharcosa ennek a fontos területnek. Előadásaiban, interjúiban, videóiban igyekszik megértetni, miért van szükség a vadászatra, milyen segítség az a népek számára az egész Föld érdekében. A könyvhöz jár egy DVD is: miről másról is szólhatna a rövidfilm, mint az emberi kitartásról, amely olyannyira jellemző Hidvégi Bélára is…

Hidvégi közreműködésével a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum kebelén mára megvalósult a Vadászati Múzeum. Vadászati anyagok azelőtt is voltak a múzeumban. Erre a bázisra érkezett meg a szerző életművének is felfogható hatalmas kiállítás, amelyet anyagi támogatásával az egyre fejlődő, terjeszkedő múzeumban külön épületben helyeztek el. Ezt élete nagy fordulópontjának tartja. De ír a könyvé­ben a máról is: „Jelenleg a keszthelyi Vadászati Múzeum bővítésének ügyét igyekszem előmozdítani.” A legfrissebb hírek szerint sikeresen. Ezért is érthetetlen, hogy az az ember, aki Keszthelyről diákként üres zsebbel indult neki a világnak, majd évtizedekkel később teli tarisznyával ide érkezett vissza, a mai napig nem érdemelte ki a méltó elismerést.

(Hidvégi Béla: Számvetés. Magánkiadás, 2019, 320 oldal. Ára: 4900 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.