Bitcoinban dúskáló sztárok

A 2017-es bitcoinbuborék révén megemelkedett a kriptodevizák árfolyama, és világszerte több millióan vásároltak be a digitális fizetőeszközökből.

Bódy Géza
2019. 04. 01. 13:00
null
A bitcoin felfényezése. A csekély piaci kamathoz kisebb kockázat párosul, ám annak, aki hazárdjátékot folytat, nem szabad mindent egy lapra feltennie Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve még szinte csak programozók, vállalkozó szellemű befektetők érdeklődtek az alternatív digitális fizetőeszközök iránt. A 2017-es bitcoinbuborék révén azonban megemelkedett a kriptodevizák árfolyama – amely azóta igencsak bezuhant –, és világszerte több millióan vásároltak be a digitális fizetőeszközökből. A Business Insider olyan hírességeket gyűjtött össze, akik az elmúlt években kapcsolatba kerültek a virtuális devizákkal.

Az üzleti portál listáján több hollywoodi filmsztár és a zenei élet egy-egy alakja is felbukkan. A színészek közül például

Gwyneth Paltrow az egyik bitcoinrendszer, az Abra tanácsadója lett. Ashton Kutcher – aki színészkarrierje mellett 2010-ben létrehozta az A-Grade Investments befektetői társaságot – az UnikoinGoldba fektetett pénzt, amely az e-sportolók körében ismert Unikrn internetes felület kriptodevizája. A Doktor House főszereplője, a brit Hugh Laurie 2015-ben egyik barátja javaslatára ötezer dollár értékben vásárolt be bitcoinból, amelynek akkor kezdett megindulni az árfolyama. Johnny Depp pedig tavaly ősszel lett a TaTaTu kriptodeviza-alapú, szórakoztató közösségi média partnere.

Snoop Dogg amerikai rapper már 2013-ban, jóval a bitcoin szélesebb körű elterjedése előtt közölte, hogy a következő albumának piacra dobásakor elfogadja a kriptodevizában történő fizetést. A kérdéses album 2015-ben jelent meg, és valóban meg is lehetett venni bitcoinért. Miután ő korán szállt be az üzletbe, jól is jött ki belőle. Mel B, az egykori Spice Girls tagja már 2014-ben elfogadta a bitcoint a karácsonyi albumáért. Pitbull, a kubai származású amerikai rapper pedig bejelentette, hogy elindítja a Smackathon kriptodevizát. Az volt a célja, hogy forradalmasítja a fizetési rendszereket a zeneiparban. Említésre érdemes Mike Tyson esete: a volt bokszoló 2015-ben a Bitcoin Directtel közösen elindította saját Bitcoin ATM rendszerét Las Vegasban.

A vállalkozás logóját pedig stílszerűen a volt bokszoló arcán lévő tetoválás alapján alakították ki. Azóta több mint száz pénzautomatát üzemeltetnek a munkatársai.

A bitcoin árfolyamának bezuhanásából is hasznot lehet húzni: csaknem hétmillió forintnak megfelelő złotyt fizetett egy YouTube-

sztárnak, Marcin Dubielnek a lengyel jegybank a kriptodeviza tavaly év végi összeomlásáról szóló videóért. A Minden pénzemet elvesztettem című, decemberben feltöltött videót már több millióan látták. A legtöbb központi bank ugyan nem ellenzi az ilyen virtuális kereskedést, azonban a pénzügyi tudatosságot mindenképpen előtérbe kívánják helyezni. Volt ugyanis olyan kereskedő, aki milliárdokat vesztett amiatt, hogy az egykor szárnyaló üzletág mára kiszámíthatatlan, ingoványos vállalkozás lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.