Örömtelen örömlányok

Hiába fogadna újra vendéget az amszterdami vörös lámpás negyed, ha a koronavírus miatt továbbra sincsenek turisták.

Body Géza
2020. 07. 13. 18:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fogadna újra vendéget a hollandiai vörös lámpás negyed, ha a koronavírus miatt továbbra sincsenek turisták Amszterdamban. Az örömlányok szerint amennyiben a forgalomkiesés júliusban is folytatódik, akkor végleg lehúzhatják a rolót. A bevételhiány óriási, ráadásul folyamatosan fizetni kell a pár négyzetméteres, ággyal, fürdőszobával felszerelt garzon ezerötszáz eurós havi bérleti díját.

A szexipar bevételét szemlélteti, hogy 2018-ban több mint százmilliárd eurót termelt egy év alatt. Mindez a szabályozásnak is köszönhető: 1996 óta adóköteles a lányok tevékenysége, a bordélyházaknak évente üzleti tervet kell benyújtaniuk a városházára. Ebben annak is szerepelni kell, hogy milyen intézkedésekkel biztosítják, hogy az örömhölgyek egészségesek, illetve nem sikkasztanak, továbbá nem lesznek bűncselekmények áldozatai.

A koronavírus egy ilyen jól felépített és pazarul jövedelmező rendszert küldött egy csapással a padlóra – számolt be az Euronews.

A hírügynökség megszólaltatott egy olyan szerencsés hölgyet, aki havi ezereurós állami segítséget kapott a legnehezebb hónapok alatt. Azok részesülhetnek ebben, akiket a kereskedelmi kamarában önálló munkavállalóként tartanak nyilván.

Ám ez ritka, ugyanis a lányokat többnyire „nagyvállalkozók” foglalkoztatják, akik tucatnyi kéjhölgyet dolgoztatnak egyszerre, így nem járt nekik a központi juttatás.

Az egyenlőtlen apanázsosztás miatt a bordélytulajdonosok tiltakozó plakátokkal fedték be az ablakokat. Sokan attól tartanak, hogy elburjánzik az illegális tevékenység, és elveszti jó hírnevét a Centraal vasútállomás, a Nieuwmarkt és a Dam által közrefogott háromszögben elhelyezkedő, több mint száz éve üzemelő kéjnegyed.

Hollandiával ellentétben Japánban egységesen kiterjesztette a kormány a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére hozott mentőcsomagját a szexipari dolgozókra – közölte a Der Spiegel. Ez azért érdekes, mert maga a prostitúció illegális, ellenben az „egyéb” szexuális szolgáltatások legálisan végezhetők, mint például a hangzatos fedőneveken végzett eszkortmunkák. Tehát a hölgy és a partnere döntése, hogy e tág fogalomba mi fér bele.

Az állami segélyhez bizonyítani kell, hogy csökkent az igénylő bevétele, azonban sokan még így is feketén dolgoznak, vagy más címszó alatt tüntetik fel a bevételeiket.

A legnagyobb szexipari vesztes Thaiföld, hiszen itt működik a világon a legkiterjedtebb prostitúciós hálózat, több százezer kiskorút foglalkoztatva. Az országban ugyan illegális a prostitúció, de a hatóságok szemet hunynak felette, hiszen elfogadott része az éjszakai életnek, és óriási iparág épült köré, millióknak adva munkát. Rengetegen „dolgoztak” itt, akik most hazautaztak, hiszen nem számíthatnak a korábbi, heti több százezer forintnak megfelelő bevételre – közölte a The Guardian. A napilap becslése szerint legalább félmillióan maradtak bevétel nélkül, noha a kormány ötszáz bahtnyi, azaz ötezer forintnyi segélyt ígért a járvány miatt munkanélkülieknek.

Júliusig nem sokan kaptak juttatást, hiszen a szexmunkások itt sem tudják bizonyítani, hogy korábban dolgoztak, inkább illegalitásban maradnak továbbra is.

Bangladesben is gondok vannak, pedig itt engedélyezett a prostitúció. Most, hogy kifelé tartunk a járványból, itt is pang az üzlet, köztük az ország legnagyobb intézménye, a Daulatdia bordélyház is üresen tátong. Pedig egykor nagy élet volt itt, több mint kétezer örömlány tevékenykedett, jelenleg a hölgyek az üresen tátongó otthonaik előtt múlatják az időt. Várják a nagyjából nyolcezer forintos havi apanázst, illetve a fejenként harminckilónyi rizst és azt, hogy testüket ismét áruba bocsáthassák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.